Основната цел пред Австрия ще е спирането на незаконната миграция към ЕС

Курц отдели и време да напомни, че Австрия трябва да противодейства на омразата срещу евреите

Спирането на незаконната миграция към ЕС е основна цел пред Австрия. Това заяви канцлерът и лидер на австрийските консерватори Себастиан Курц в първото си обръщение към парламента на своя нов пост, предаде ДПА, цитира БНТ. "Когато догодина поеме ротационното председателство на ЕС, Австрия ще настоява за затягане на режима по външните граници на съюза", каза Курц.

"Наш дълг е да се борим срещу каналджиите. Сега те, а не ние европейците, решават кой ще влезе в Европа", заяви той в парламента два дни след като състави коалиция с крайнодясната Австрийска партия на свободата.

"Заради кризата с бежанците и мигрантите пострадаха сигурността и социалната хармония в Австрия", каза Курц. От 2015 г. в Австрия са потърсили убежище общо 145 000 души. Коалицията между партията на Курц, Австрийската народна партия, и АПС възнамерява да намали социалните помощи за бежанците.

Сегашното им равнище е несправедливо от гледна точка на австрийците, които са плащали вноски в социалната система с десетилетия, а мигрантите могат да се възползват, без да са допринесли, каза също в реч в парламента лидерът на АПС и вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе. "Това е противоречие", заяви той, посочвайки, че новите правила ще гарантират "справедливост и равенство".

В своето слово Курц отдели и доста време на отговорността на Австрия да не забравя, че е била част от Третия райх, както и да противодейства на омразата срещу евреите.