Общото събрание нa ООН изиска държавите да се съобразяват с резолюцията относно статута на Йерусалим

САЩ и Израел проведоха мощна лобистка кампания срещу резолюцията

Висши палестински представители приветстваха приемането от Общото събрание на ООН на резолюцията, която потвърждава, че окончателният статут на Йерусалим трябва да бъде определен чрез преки преговори между Израел и палестинците, предаде Асошиейтед прес.
В текста се казва още, че "всякакви мерки и действия, насочени към изменение на характера, статута или демографския състав на свещения град Йерусалим, нямат юридическа сила, те са недействителни и трябва да бъдат отменени". В документа не се споменават САЩ, но се изразява "дълбоко съжаление по повод взети неотдавна решения, отнасящи се до статута на Йерусалим". Общото събрание призовава "всички държави да се въздържат от откриване на дипломатически представителства в свещения град Йерусалим", а също така да не признават "никакви действия или мерки, които противоречат на резолюциите", приети в ООН.
Посланикът на Палестина в ООН Рияд Мансур нарече вота победа не само за палестинците, но също за ООН и за международното право. Той каза, че постоянната представителка на САЩ в световната организация Ники Хейли "жалко се е провалила", като е успяла да убеди само 7 страни, освен САЩ и Израел, да гласуват против резолюцията.
"Те използваха безпрецедентна тактика, приложиха невиждан досега в ООН натиск, включително шантаж и изнудване", добави той.
САЩ и Израел проведоха мощна лобистка кампания срещу резолюцията. Хейли изпрати предупредителни писма до 180 страни със заплаха, че Вашингтон "ще си запише имената" на тези, които са гласували против САЩ. Неотдавна президентът Доналд Тръмп обяви, че признава Йерусалим за столица на Израел и че ще премести посолството си там. Още преди гласуването в ООН вчера той заплаши с прекъсване на американската финансова помощ за страните, които подкрепят резолюцията. Въпреки това тя бе приета с подкрепата на 128 страни членки на ООН, включително България.
Седемте страни, освен САЩ и Израел, гласували против приемането на резолюцията, са Гватемала, Хондурас, Маршаловите острови, Микронезия, Науру, Палау и Того.
АП отбелязва, че дори страни, които получават огромна американска помощ, като Афганистан, Египет, Йордания, Пакистан, Нигерия, Етиопия, Танзания и Южна Африка, са подкрепили резолюцията. Египет е получил тази година около 1,4 млрд. долара от САЩ, а Йордания - около 1,3 млрд.
Агенцията обръща внимание, че от 193 страни членки на ООН, 35 са се въздържали, а 21 изобщо не са гласували.
Сред въздържалите се има няколко страни членки на ЕС - Латвия, Полша, Чехия, Унгария, Румъния, Хърватия - както и Босна и Херцеговина, Австралия, Аржентина, Канада и Мексико.
Сред негласувалите са страни, като Кения (петият най-голям реципиент на американска помощ за м.г.), Грузия и Украйна, които имат много близки отношения със САЩ.
След вота Хейли пусна в Туитър снимка, показваща имената на 65-те страни, които гласуваха против резолюцията, въздържаха се или изобщо не гласуваха, като каза: "Ние оценяваме позицията на тези страни, които не се подведоха по безотговорния подход на ООН". После тя изпрати покани до техните посланици в ООН за прием на 3 януари, за да им благодари за дружбата със САЩ.
Хейли отбеляза също, че вотът в ООН няма да се отрази на плановете на САЩ да преместят посолството си в Йерусалим.
САЩ трябва да предоставят 25,8 млрд. долара чуждестранна помощ през 2018 година. Дали Тръмп ще изпълни заканата си срещу тези, които гласуваха за резолюцията, остава да се види, посочва АП.
Часове след вота в Ню Йорк американската администрация като че ли даде заден ход от тези заплахи. Говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт каза във Вашингтон, че съкращението на помощта за страните, противопоставили се на САЩ (по въпроса за Йерусалим), не е предизвестено заключение. "Външнополитическият екип на президента е получил пълномощия да проучи различни начини как да се постъпва с другите страни. Засега обаче решения не са вземани", подчерта тя.