Небостъргачите в столицата ще са на източния и западния край на града

Икономическият растеж у нас дава все повече възможности на инвеститорите в строителството

"Промени в Закона за устройство и застрояване на Столична община ще регламентират високото строителство в столицата. Новите текстове бяха изготвени и внесени в парламента по спешност, тъй като в досегашния закон имаше пролуки, които инвеститорите използваха", обясни за телевизия „Европа“ главният архитект на София Здравко Здравков. Какво още се предвижда в новия закон?

Икономическият растеж у нас дава все повече възможности на инвеститорите в строителството. Според главния архитект на Столична община Здравко Здравков обаче се наблюдава тенденция строители да търсят пролуки в закона, за да направят сградите си по-високи и с повече площ от приемливото.

„Именно затова се наложи в спешност да се внесат предложения, които да дадат ясни регламенти в зоните, където липсваха височинни или ограничения във височина, така че да създадем определени визуални коридори, които да гарантират, че в посока планината няма да се изграждат толкова високи сгради, и да изтеглим високото застрояване в двете посоки – там, където естествено се е формирало – около Интерекспо център и метростанцията и в западно направление след продължаване на метрото от метростанция „Люлин“ до Околовръстното – да се даде възможност за развитие на второ сити.“ Това заяви арх. Здравко Здравков – главен архитект на София.

В останалите зони на столицата се въвеждат ограничения на височината на новите сгради. В центъра тя ще е до 50 метра, в широкия център – до 75, а в кварталите – до 125 метра. Въз основа на закона за устройство и застрояване на София ще бъде изготвена и наредба, която ще изисква транспортно обследване на всяка сграда, която привлича голям трафик. Тоест колко автомобила, в кое време ще се насочват към съответната сграда или ще си тръгват от нея Това ще се извършва чрез компютърни симулации.

„В момента те се анализират единствено като гариране и паркиране. А тези сгради влияят в един доста голям периметър в града, и в тази връзка създаваме такива изисквания да контролираме начина на придвижване, достъп до такава сграда, начини за зареждане, изобщо влиянието й върху целия градски организъм.“ В новия закон са предвидени и по-високи санкции за собствениците на сгради-паметници на културата, които не полагат достатъчно грижи за тях. „Но за в бъдеще трябва да се работи и по механизма за създаване на мерки, които стимулират собствениците, защото само с тоягата не може, трябва да се намери и моркова“, заяви Здравков.