А. Джамбазки: Много по-важен е разговорът как ще се развива туризмът

Евродепутатът даде пример с Витоша, „която по същия начин не се развива“

Какво означава за Банско и региона вчерашното решение на Министерския съвет за националния парк „Пирин“ – по тази тема в ефира на БиТВ в спор влязоха евродепутатът Ангел Джамбазки и екологът Андрей Ковачев.

"Решението не е удачно за Пирин, защото с него зоните, в които се позволява изграждането на нови ски писти и към тях – въжени линии, водохващания за скипистите, т.е. за изкуствен сняг, и изкуствено осветление, са 48% от националния парк и то преди всичко горската зона на парка. Позволява се изсичането на вековни гори и това е в нарушение на Закона защитените територии и на две европейски директиви", каза Ковачев.

„Много по-важен е разговорът как ще се развива туризмът в България изобщо – каза Джамбазки. – От 20 години по различни формални и неформални поводи на това развитие се пречи. По тази причина региони, които имат такива дадености – планина наблизо или имат възможност да се развиват, не се развиват, хората ги напускат и отиват някъде другаде. Това е неприемливо и неразумно – искаме доходи, искаме икономика, а пречим на собствената си икономика да се развива. Ако отидете в Банско и седите 1 – 2 – 3 часа на лифта, ще се върнете ли повече? Планините и природата трябва да бъдат пазени, разбира се, съгласно закона, но трябва да бъдат и развивани, за да могат хората да имат достъп до тях“.

Евродепутатът даде пример с Витоша, „която по същия начин не се развива“, защото до тази „невероятна даденост“ няма „никакъв достъп“. „20 години по различни причини в обществото ни се пречи тези неща да се случат“.

На забележката на Джамбазки, че въпросът е защо са отделени от софийския градски транспорт, Ковачев посочи, че за това трябва да се попита този, който е правил договорите за продажба.