AFP: България ще играе ролята на помирител, докато е начело на ЕС

България също така разчита да подобри имиджа си на най-бедна и най-корумпирана страна в блока

България, която ще поеме ротационното председателство на ЕС на 1 януари 2018 г., се наслаждаваше на сравнителна стабилност с бившия охранител Бойко Борисов като министър-председател. Сега тя ще се сблъска с трудната задача да се опита да помири спорещите 28 страни членки и да изгради компромиси по горещите въпроси като миграцията и Брекзит, пише в коментар AFP, цитира Агенция "Фокус".

Европейският съюз е изправен пред безпрецедентни предизвикателства, тъй като се бори с рекорден приток на мигранти и с излизането на Великобритания от блока през 2019 г.

България обещава да действа като посредник за излекуване на разделенията между източните и западните членове, както и да изглади отношения с Турция, ключов съюзник в борбата с продължаващата миграционна криза.

„Лозунгът на българското председателство е „Съединението прави силата“: ние трябва да разгледаме трънливите въпроси заедно“, заяви външният министър Екатерина Захариева. Тя призова страните от ЕС „да докажат своята солидарност, като защитават външните граници на ЕС, вместо да изграждат огради в рамките на блока“.

България също така разчита да подобри имиджа си на най-бедна и най-корумпирана страна в блока. Тя иска да убеди другите страни, че след десет години в ЕС най-накрая е готова да се присъедини към Шенгенската зона и да се придвижи към влизането си в еврозоната.

Страната с население от 7,1 милиона души премина през бурен политически период след падането на комунизма, но тя се радва на относителна стабилност при сегашното консервативно правителство на премиера Бойко Борисов. Бившият охранител с черен колан по карате спечели трети мандат през април миналата година и се върна на власт благодарение на коалицията с националистите от „Обединени патриоти“.

След влизането си в правителството партията омекоти агресивната си антимигрантска реторика и вместо това прие позицията, която е проевропейска.
Наблюдателите смятат, че България е изградила репутация на член-помирител в ЕС.

За разлика от Вишеградска четворка – Чехия, Унгария, Полша и Словакия – България не се противопостави на противоречивия план на ЕС за разпределение на мигрантите сред членовете на Съюза.

Дипломатическите умения на България ще бъдат подложени на изпитание, когато през март преговорите за Брекзит бъдат подновени. Излизането на Великобритания заедно с очакваното намаляване на бюджета на ЕС през 2020 г. е основна грижа за източните страни – най-големите получатели на средства от ЕС. Последният кръг от преговорите за Брекзит ще се съсредоточи върху търговията, след като през декември бе постигнат напредък по ключови въпроси, включително правата на гражданите на ЕС във Великобритания.

„Ще имаме натоварен дневен ред, тъй като 2018 г. е последната пълна година от мандата на Европейската комисия“, заяви представителят на Европейската комисия в България Огнян Златев.

По време на шестмесечния си мандат се очаква София да използва Брекзит като възможност да се бори за по-тесни връзки между ЕС и страните от Западните Балкани. България се надява да поднови преговорите за присъединяването на Черна гора и Сърбия, докато същевременно помага на Албания и Македония да се доближат до началото на преговори за членство в ЕС.

Златев смята, че председателството също така има за цел да изпрати „насърчителни сигнали“ на Босна и Косово, за да „включи целия регион в европейската перспектива“. Кампанията няма да бъде лесна, тъй като ентусиазмът за по-голямо разширяване на ЕС се е изпарил сред съществуващите членове.

По въпросите на миграцията лидерите на ЕС са определили краен срок за съгласуване на така наречения регламент от Дъблин, който в момента поставя твърде голям натиск върху фронтовите държави Гърция и Италия.

За да разреши кризата с бежанците, София настоява, че ЕС трябва да нормализира отношенията си с Турция, с която България има 260-километрова сухоземна граница.
Взаимоотношенията между Съюза и Турция станаха драматични след неуспешния опит за преврат в нея през 2016 г.

Но Анкара е важен партньор в подпомагането на континента да спре потока мигранти от Близкия изток и Борисов настоява, че това трябва да се поддържа с всички налични средства.