Н. Димов: Над Банско могат да се изграждат само спортни съоръжения (видео)

Политика

03-01-2018, 12:22

Снимка:

facebook

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Н. Димов: Единствено спортни съоръжения могат да се предлагат за "Пирин"

При всички положения в момента концесионният договор не е променен

Министърът на околната среда и водите Нено Димов отговаря на въпроси на граждани за Националния парк „Пирин“ посредством жива видео връзка във Фейсбук страницата на Министерството на околната среда и водите. “Днес искам да отговоря на онези въпроси, свързани с екологичните теми“, започна министър Димов.

„Имаме една зона, в която планът позволява единствено и само водохващания и те са категорично определени в закона. В рамките на спортната зона над Банско могат да се изграждат единствено и само спортни съоръжения – това са лифтът, други съоръжения и писти. Как те ще бъдат изграждани, зависи от решения на експерти и дебати“, заяви министърът.

„При всички положения в момента концесионният договор не е променен. Ние знаем, че има нов закон и договорът трябва да мине през анализ. Искаме ли България да бъде ски дестинация, това трябва да се запитаме“, каза министър Димов.

„Излизайки от темата за Банско, трябва да говорим и за Рила и за другите планини. Как ще се развие климатът, е нещо, което предполагаме, никой от нас не знае какво ще се случи, би трябвало да бъдат взети под внимание всички мерки относно въпроса за околната среда и глобалното затопляне. 45% в територията е разрешено за водохващания, а в 2,6% при наличието на инвестиционни намерения, са спортните съоръжения“, обобщи Нено Димов.

„Каквото и да е строителство извън спортните съоръжения, от сорта на хотели и други сгради, е забранено и няма никакви вратички за евентуалните инвеститори в това отношение. Няма инвестиционно предложение за втори лифт“, заяви министърът.

„Действително в България има много подходящи условия за ски, преди години спортът беше много по-разпространен. Надявам се, че програмата за развитие на спорта, заложена в коалиционната политика, ще постигне успех. Един модерен курорт, колкото и модерен да е той, няма да привлече толкова туристи, колкото една ски дестинация. Местните общности трябва да имат водеща роля, защото те са най-заинтересовани и за опазване на околната среда, и за развитието на бизнеса и туризма“, каза Димов.

„Добре е спортните съоръжения да превозват туристи и през останалите месеци, не само в зимния сезон. В момента голяма част от туристите, които се качват, го правят с коли, а това замърсява околните дървета. Ще обсъдя възможността качването да се осъществява само с лифт и да се забранят автомобилите“, каза още министърът.

„В парка е разрешена единствено санитарна сеч, това е елемент на добро стопанисване“, отговори Димов на въпрос за изсичането на горите. Всеки млад бор може да стане стар, а всеки стар – някога е бил млад“, беше отговорът на министъра дали пет млади бора могат да компенсират една стара вековна мура. „Таксата на концесионера се определя на база приходи, а не от втората въжена линия“, каза Димов по въпроса ще се увеличи ли таксата на концесионера, след изграждането на втори лифт.