Е. Захариева: Истанбулската конвенция гарантира защита от всякакви форми на насилие

Конвенцията цели защита от най-ранна възраст от всякакви форми на насилие на жени и момичета

„Ратификацията на Истанбулската конвенция няма да доведе до промяна на конституцията. Това е важна конвенция, защото виждаме, че за съжаление, има чести случаи на домашни насилия, които водят до фатален край“, заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева след заседанието на Министерския съвет.

„Важното в тази конвенция е, че ще се опита от най-ранна детска възраст да бъдат разчупени стереотипите за това, че жената в част от държавите е нормално да бъде подлагана на домашно насилие, включително изнасилвания в семейството. От най-ранна възраст ще се зачита равенството на половете“, подчерта Захариева.

„Конвенцията цели защита от най-ранна възраст от всякакви форми на насилие на жени и момичета. Мерки, които всяка държава трябва да предприеме, са обезщетения и всякакви други форми на защита за жени и момичета, подложени на насилие. Ще има извеждане от стереотипите, че една жена може да се подлага на насилие само защото се е родила жена. Ще има извеждане от стереотипа и че мъжът е длъжен да изкарва прехраната на семейството“, уточни Захариева.

„Тази конвенция гарантира защита от всякакви форми на насилие на високо ниво. Няма как България да не ратифицира тази конвенция, която поставя в защита жените и момичетата, както и равенството на половете“, допълни външният министър.