Н. Нейнски: Борисов успя да влезе в новия динамичен режим на дипломацията

Диалогът с Анкара е добър и ако има проблеми, те се решават

Дори да има моментни проблеми, когато има отворени дипломатични канали, добър диалог между политическите лидери, тогава може да се решат всички проблеми и те се решиха. Това каза българският посланик в Турция Надежда Нейнски в ефира на БиТВ.

В кабинета на екзарх Йосиф в сградата на българската екзархия в Истанбул тя коментира отношенията ни с Анкара, привикването ѝ по изборите, участието на Патриотите във властта, които са против влизането на Турция в ЕС.

"Привикването е дипломатически знак, а не сигнал за сериозен проблем. Това е напомняне, че България има определени интереси и ще ги защитава стриктно", добави тя.

"За двете години, в които е на поста, се случиха толкова много неща", посочи Нейнски. „Имаше драматични събития в Турция, но същевременно се случиха и много хубави неща. Говоря конкретно за развитието на двустранните ни отношения, откриването на желязната църква „Св. Стефан“. „Не е случайно, че тази църква се открива именно сега, това е резултат на развитието на двустранните ни отношения, на отворените дипломатически канали, на диалога без посредници и, разбира се, на личния ангажимент на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган“.

Нейнски благодари за усилията и на българската общност в Истанбул, като посочи, че те са „истински възрожденци“.

Тя изтъкна и че турската държава е отделила близо 4 млн. евро за реставрацията на църквата.

За критиките към премиера Бойко Борисов заради близостта му с Ердоган посланикът коментира: „Съвременният свят и дипломация се промени изключително много. Сега нещата се случват в реално време и тази процедурност, която има традиционната дипломация, отстъпи място на личните контакти, на възможността на лидерите да се срещат, да разговарят и ад хок да решават много въпроси. В този смисъл той успя да влезе в този динамичен режим. Смятам, че успя да преодолее редица наслагания и неразбирателства или внушения. Този диалог във всички случаи е от много голяма полза за двустранните ни отношения. Това е една инвестиция, която дава различни плодове“.

Според нея външната политика на България на Балканите в последните месеци е много успешна и това дава много възможности за страната ни.

Нейнски посочи, че „Турция е много важен партньор на Европейския съюз – и икономически, и по отношение на сигурността. Няма как при тази икономическа обвързаност и тези стратегически цели по сигурността те да влязат в крайна колизия“. Според нея езикът между двете страни трябва да се смекчи.

За изказванията на Ердоган, които засягат чужди територии, включително български, посланикът ни коментира: „Независимо, че за европейския стандарт на говорене това е прекалена реторика, смятам, че в крайна сметка в дъното не се променят стремежите на Турция да стане член на ЕС и това е въпрос на интерес, а не на емоция. Турция знае, че нейният интерес е да се сближава с Европа и в някакъв момент да стане член“.

Посланикът ни каза още, че броят на българите в турски затвори по обвинение, че сътрудничат на ФЕТО варира, но консулите са в постоянен контакт с тях и близките им, а посолството следи всеки случай.

В Турция и специално в Истанбул обаче има и много български изселници. Те срещат различни затруднения, като например, че им е нужна виза, за да влязат в България. Пенсионното и социалното осигуряване също е нерешен проблем между двете държави, което обърква пенсионирането на много от двойните граждани.

На въпрос как София помага на изселниците Нейнски посочи, че в посолството се провеждат срещи с ръководствата на изселническите дружества, на които се разглеждат проблемите, които имат и се търси разрешаването им.