В. Монд: Списъкът със задачите на София е особено натоварен и деликатен

Българското председателство ще бъде съпътствано също от преговорите за Брекзита

От 1 януари ротационен председател на Европейския съюз стана България, най-бедната държава в съюза. Това е значителна отговорност за страна, която членува в клуба само от 10 години и разполага с ограничен брой професионалисти в областта на европейските механизми, пише френският в. „Монд“, цитира БТА.

В течение на шест месеца българските представители ще трябва да организират европейските министерски срещи, да определят дневния ред, да работят за постигането на консенсус. За да помогне, Еврокомисията им „зае“ около 40 свои чиновници, което е относително честа практика при малки страни, поели председателството, отбелязва вестникът.

Списъкът със задачите на София е особено натоварен и деликатен. Най-трудно за нея вероятно ще е постигането на споразумение по въпроса за миграцията – тема, която предизвиква дълбоко разделение в Европа в последните две години. Брюксел иска до юни да е налице консенсус, но източноевропейските страни начело с Полша и Унгария продължават да отхвърлят категорично идеята за квоти, посочва френският всекидневник.

Българското председателство ще бъде съпътствано също от преговорите за Брекзита, които навлизат във втора фаза, припомня той.

Друг ключов въпрос по време на председателството на София е бюджетът на Евросъюза за периода 2021-2027 г. ЕК трябва да представи предложенията си за него през май. Битката за определяне на приоритетите и общата му стойност до голяма степен вече започна и тя е свирепа, подчертава „Монд“. След Брекзита 27-те страни в ЕС ще трябва да се справят с около 10 милиарда евро по-малко на година (сумата, на която възлиза британското финансово участие). Някои страни, като Франция и Германия, вече предупредиха, че отпускането на средства ще се обуславя от зачитането на правовата държава, визирайки пряко „нелибералните“ отклонения в Полша и Унгария, напомня вестникът.

Ще успеят ли българите да избегнат задълбочаване на разделението между Изтока и Запада в Европа?

Страната, където минималната работна заплата е близо девет пъти по-ниска от тази в Люксембург, във всеки случай се надява до Брюксел да достигне едно от основните й искания – най-сетне да стане част от Шенгенското пространство, от което остава изключена наред с Румъния, отбелязва „Монд“. Вестникът цитира българския еврокомисар Мария Габриел, че това е несправедливост, която не може да продължава повече.