Ако прекарваме повече време навън, шансът да се разболеем от грип намалява значително

Към момента все още има „циркулация”, но не и епидемия от грип

Ако прекарваме повече време навън, шансът да се разболеем от грип намалява значително. Това е позицията на проф. Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести и д-р Атанас Михайлов – лекар и хомеопат. В студиото на „Тази събота” те бяха категорични, че закалените хора като цяло боледуват по-малко, информира btvnovinite.bg.

Към момента все още има „циркулация”, но не и епидемия от грип. Вчера в Русе при 52-годишна жена от Русе е доказан щам H3N2 – „Хонконг”. До момента в страната доминира грип от типовете B и H1N1, посочи Кантарджиев. По думите му процесите по предаването на болестта се забавят във времето заради празниците. Очаква се все пак да стигнем до епидемия в края на този или началото на следващия месец.

„Хубавото време калява. Навън ли сме, не се разболяваме. Не е възможно да хванеш настинка от студената вода, ако си навън”, подчерта той във връзка с днешното мъжко хора на Йордановден. По думите му много по-рисково е да оставаме с много хора на топло и закрито в среда, която улеснява разпространението на зарази.

"Трябва половин час на ден физическа активност. В парка сега трябва да има 2-3 пъти повече хора, отколкото през лятото”, коментира и д-р Михайлов. Той отбеляза, че даже най-малките ученици се нуждаят от 5 км движение дневно.

Според него „заспалата” имунна система не може да заработи само с помощта на лекарства или други препарати. По думите му първата грипна пандемия е повалила милиони по света само няколко години след появата на пазара на първите средства за симптоматично сваляне на температура и лечение на инфекции – „лесното решение”.

Кантарджиев не се съгласи с тази позиция и посочи, че голямата заболеваемост върви ръка за ръка с урбанизацията и събирането на много хора в големи градове и затворени помещения.

И двамата медици обаче са категорични – антибиотици трябва да се предписват след микробиологично изследване. „Проблемът с антибиотиците в нашата страна е неправилното изписване (…) целим гълъб с гаубица”, коментира проф. Кантарджиев.