Шампионът на България получава „уайлд кард“ за DIEMA XTRA Sofia Open 2018

Победителят в държавното първенство и Димитър Кузманов влизат директно в основната схема

Голяма и много престижна награда ще получи победителят в Държавното първенство по тенис за мъже – шампионът на България ще получи „уалд кард“ за основната схема на турнира от сериите АТП 250 DIEMA XTRA Sofia Open 2018!
Държавното първенство за мъже ще се проведе от 23 до 28 януари в зала „София“. Заявките започнаха, а интересът е огромен. Очертава се най-силното държавно първенство от години. Стимулът за българските състезатели е огромен. Това предвещава да се получи най-силното държавно първенство от години.  
Датата на българския финал съвпада символично с финала на Australian Open – 28 януари. А родният шампион за 2018 г. ще бъде награден лично от двукратния шампион на двойки на Australian Open, турнирният директор на DIEMA XTRA Sofia Open Пол Макнами.
„Да се състезаваш директно в мачове за спечелването на „уайлд кард“ за DIEMA XTRA Sofia Open е страхотна инициатива. Въведохме този подход на Откритото първенство на Австралия още преди години и той дава много добри резултати. Не само защото спечелилият ще заслужи тази голяма награда заради победите си, но така и ние знаем, че той се намира в добра форма за турнира“, заяви Пол Макнами.
„Идеята тази година републиканският шампион да получи „уайлд кард“ за основната схема на DIEMA XTRA Sofia Open, не само стимулира участието на състезателите в Държавното първенство. Чрез преките сблъсъци помежду им ще се излъчи победителят, доказал пред всички най-добрата си физическа форма и увереност непосредствено преди Sofia Open. А титлата със сигурност ще му донесе и още по-голямо самочувствие за по-успешно представяне“, заяви капитанът на националния отбор Тодор Енев.
„Другата „уайлд кард“ ще бъде за Димитър Кузманов. Аргументите за това решение са няколко. Освен, че той е най-предно класираният българин в ATP ранглистата след Григор Димитров, Кузманов показа постоянство при успешните си представяния в международните турнири през цялата година. Особено важни са тези в края на годината. С добрите си резултати в Южна Америка той отново доказа добрата си физическа форма. От голямо значение са и себераздаването и добрите му резултати в мачовете за „Купа Дейвис“, така че мястото му сред най-добрите в София е вече извоювано и заслужено“, каза още Тодор Енев.
Интересът към DIEMA XTRA SOFIA OPEN е много голям. Билети може да купите онлайн от eventim.bg  и в мрежата в цялата страна – на касата на „Арена Армеец“, в билетния център на НДК и на касата с удължено работно време в The Mall в София, в бензиностанции OMV, Orange, „Технополис“, Usit Colours и в Български пощи.


Двамата победители във финалните турнири на АТП за 2017 г. ще играят в DIEMA XTRA SOFIA OPEN между 4 и 11 февруари. Към голямата българска звезда Григор Димитров, който триумфира в битката на най-добрите 8 в Лондон, се присъединява и победителят в първото издание на турнира „Следващата генерация“ – кореецът Хьон Чун. Той спечели финалния турнир в Милано сред най-добрите тенисисти до 21 г. А сега идва в България.
Освен безспорния фаворит за трофея, световен №3 в тениса и спортист №1 на България за 2017 г. Григор Димитров в DIEMA XTRA SOFIA OPEN ще играят още трима тенисисти от топ 30.
За трофея ще се бори и №25 в света Жил Мюлер (Люксембург), спечелил две титли през 2017 г. Именно Мюлер би Рафаел Надал на „Уимбълдън“ и спря серията му от 10 поредни победи без загубен сет в турнирите от Големия шлем.
Пристига и №28 в света Адриан Манарино (Франция), който игра финал на турнира от сериите АТП 500 в Токио и даде сериозен отпор на Роджър Федерер в ¼-финала в родния град на швейцарската легенда Базел. В София идва и бившият №16 в света Филип Колшрайбер (Германия). Заемащият 29-ото място в ранглистата в момента Колшрайбер има общо 8 титли в кариерата си.
В DIEMA XTRA SOFIA OPEN ще участва и сензацията на турнира „Мастърс 1000“ в Париж през ноември Филип Крайнович. Сърбинът достигна до финала във френската столица. Освен Григор Димитров в българската столица ще играе още един тенисист, бил в топ 10 в света – бившият №8 Михаил Южни (Русия). В надпреварата ще участва и бившият №12 в света на сингъл и шампион на двойки от София през 2017 г. Виктор Троицки (Сърбия). В България ще играе и полуфиналистът от „Мастърс 1000“ в Канада през 2017 г. Робин Хаасе, както и стигалият до №18 в ранглистата Андреас Сепи (Италия).
Участието си в DIEMA XTRA SOFIA OPEN заявиха още Денис Истомин (Узбекистан), Жоао Соуса (Португалия), Йен-Хсун Лу (Тайван), Евгени Донской (Русия), Михаил Кукушкин (Казахстан), Матю Ебдън (Австралия), Раду Албот (Молдова), Ласло Джере (Сърбия), Максимилиан Мартерер (Германия), Лукаш Лацко (Словакия), Мариус Копил (Румъния).
11 от изброените 21 участници в турнира в София през 2018 г. са спечелили общо 42 титли от турнири на АТП до момента.