Областният управител ще присъства на официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС

Тази вечер в Народния театър „Иван Вазов“

По покана на Министър-председателя Бойко Борисов днес, 11.01.2018 г., Областният управител Красимир Кирилов ще присъства на тържественото откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС. Церемонията ще се проведе тази вечер в Народния театър „Иван Вазов“ в София. За събитието в столицата днес пристигат председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан -Клод Юнкер и други.

През деня днес в София пристигат представителите на 53 медии от цял свят. Представителите на медиите ще бъдат запознати с приоритетите, по които България ще работи по време на своето председателство. В рамките на своята работа по отразяване на Българското председателство журналистите ще имат възможност да посетят различни места в София и страната и да се запознаят с богатата култура и история на страната ни.

За шестте месеца, в които България ще е председател на Съвета на ЕС, ще се проведат 299 събития, основно в София, но също и във Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново, Габрово, Русе и др. България ще бъде домакин на една среща на върха с участието на държавните и правителствени ръководители на държавите-членки на ЕС и страните от Западните Балкани. Ще се проведат 12 неформални заседания на Съвета на ЕС и над 20 срещи на високо ниво, както и пет срещи от парламентарното измерение. На експертно ниво е предвидено да се проведат над 170 срещи и заседания, а под егидата на председателството е планирано да се проведат още около 85 събития.

Приоритетите, които България определи за своето председателство, са стабилност, сигурност и солидарност. Във връзка с тях посредством консенсус, конкурентоспособност и кохезия, страната ни ще се стреми към по-силен и стабилен Европейски съюз за утвърждаване на силна цифрова единна Европа. Други основни цели по време на Българското председателство на Съвета на ЕС са интеграцията на Западните Балкани; Бъдещето на Европа и младите хора; Сигурност и стабилност и Дигиталната икономика.