С близо 105 млн. лв. бюджет ще разполага Община Стара Загора през 2018 година

Местните данъци и такси са едни от най-ниските в страната

Прогнозната рамка на бюджета на Община Стара Загора за 2018 г. е 104 679 000 лева. Данъци и такси няма да се вдигат. Това стана ясно по време обществено обсъждане, в което участва кметът Живко Тодоров, общински съветници и граждани.
Кметът изтъкна, че в Стара Загора местните данъци и такси са едни от най-ниските в страната и не са променяни от 2012 година. По думите му събираемостта на приходите от данъци и такси е оптимална и една от най-високите в страната. Използват се максимално ефективно и европейските фондове, за да се добавят външни средства към бюджета.
Според кмета най-належащи са ремонтът на залата в Синдикалния дом, решаване на проблема с вътрешното оформление на Музей "Литературна Стара Загора", ремонт на закритата лекоатлетическа писта до стадион "Берое", за да може да се използва за тренировки и през зимата, а и да даде възможност да се правят лагери на национални състезатели. Продължава и политиката за обновяване на образователната инфраструктура с ремонти на училища и детски градини. В бюджета има заложени средства за подобряване на инфраструктурата, междублокови пространства, улици и тротоари. Ще се ремонтират читалища и кметства по селата.
Живко Тодоров обясни и предназначението на средствата от дълга от 10 млн. лв., който Общината предлага да поеме. Те са за мостово финансиране - пари, които са на разположение за разплащане на проектите, по които се работи. Тези средства се възстановяват на Общината веднага, след като проектът бъде изпълнен качествено и отчетен според правилата на европейските фондове.
Предстои среща в Министерството на икономиката за предприемането на конкретни стъпки за влизане на държавата в общото дружество за индустриалната зона, което учредихме, обясни Живко Тодоров.
Финансовият директор на Община Стара Загора Цанка Ганева уточни, че предложения се приемат до 15 януари, а общинските съветници ще гласуват бюджета на сесия в края на месеца.