Работна група преглежда приложимата за изграждането на малки ВЕЦ-ове нормативна уредба

Председател на работната група, чието първо заседание се проведе днес, е регионалният заместник-министър Валентин Йовев

Създадена със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков работна група ще направи преглед на приложимата нормативна уредба в различни времеви периоди, в които са изграждани руслови и деривационни ВЕЦ в речните легла.

Председател на работната група, чието първо заседание се проведе днес, е регионалният заместник-министър Валентин Йовев. В състава й са включени представители на министерствата на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите и на енергетиката, както и на Дирекцията за национален строителен контрол.

В тримесечен срок членовете на работната група трябва на направят анализ на фактическото и правно състояние на изградените съоръжения и да разгледат възможностите за уреждане на вещно-правните отношения между инвеститорите и държавата. За целта ще бъдат проучени издадените разрешения за строеж и решенията за въвеждане в експлоатация.

Общо 176 изградени в корита на реки ВЕЦ-ове са въведени в експлоатация от 2000 г. От тях не повече от 20 са руслови, останалите са деривационни. По заповед на министър Нанков, а в последствие и на база разпореждане на Върховна административна прокуратура, ДНСК извършва проверка на всички издадени разрешения за строеж на такъв тип съоръжения след влизането в сила на Закона за устройство на територията на 31.03.2001 г. На място се проверява и дали изпълненото строителство е в съответствие с одобрените инвестиционни проекти.