В Германия се разбраха за започване на преговори за ново правителство

За да бъде прието окончателно, е необходимо днес то да бъде одобрено от партийните ръководства

Германските консерватори и социалдемократите постигнаха тази сутрин споразумение по план за започване на официални преговори за съставяне на коалиционно правителство, предадоха световните агенции, като се позоваха на източници от партиите. Това увеличава шансовете да се сложи край на месеците на политическа несигурност в Германия след парламентарните избори през септември, която отслаби ролята на страната на международната сцена и повдигна въпроси колко дълго ще остане на поста канцлерът Ангела Меркел, отбелязва Ройтерс. Споразумението отваря пътя за подробни преговори следващите седмици.

За да бъде прието окончателно, е необходимо днес то да бъде одобрено от партийните ръководства на консерваторите и социалдемократите, посочва Франс прес. ДПА отбелязва, че проучвателните преговори бе предвидено да завършат още снощи. Последната среща обаче се проточи повече от 24 часа. Първите преговарящи пристигнаха на мястото на преговорите в централата на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в столицата Берлин в 8 ч. (9 ч. българско време) вчера. Лидерите на потенциалните съюзници – Ангела Меркел на Християндемократическия съюз, Хорст Зеехофер на баварския Християнсоциален съюз и Мартин Шулц на ГСДП, започнаха своите разговори половин час по-късно.

Ръководството на социалдемократите ще трябва да спечели подкрепата на партийните членове за коалиционното споразумение, което се сблъсква със съпротива сред тях поради опасения, че може още повече да отслаби партията, след като на изборите на 24 септември тя постигна най-лошия си резултат от създаването на съвременната Федерална република през 1949 г. Ако преговорите се бяха провалили, единствените оставащи варианти за Меркел щяха да бъдат съставяне на правителство на малцинството или свикване на нови избори. Първоначално ГСДП отхвърли възможността за нова коалиция с Меркел, но преосмисли позицията си след провала на преговорите между консерваторите на канцлера и други две партии.

Ако бъде съставено ново коалиционно правителство, Меркел ще застане начело на най-голямата икономика в Европа с четвърти канцлерски мандат. Социалдемократите обаче трябва да одобрят на партийна конференция на 21 януари воденето на преговори за подновяване на ръководената от Меркел коалиция, управлявала Германия осем от 12-те години, в които канцлерът е на власт. Партийни служители очакват преговорите за ново коалиционно споразумение да продължат до април.

Меркел се обърна към социалдемократите за съставяне на нова голяма коалиция след провала на преговорите със Зелените и свободните демократи през ноември. Меркел, която се ползва с голямо уважение в чужбина, се нуждае от преговорите, за да избегне по-нататъшно отслабване на личния си авторитет и намаляване на международното влияние на Германия, не на последно място в Европейския съюз. Германия има решаващо значение за благосъстоянието на Европа и партньорите на Берлин с нетърпение очакват съставянето на ново германско правителство, което да помогне за напредък в преговорите за Брекзит, реформа в еврозоната и дипломатически инициативи на ЕС.