Борисов: Ако има по-добре пазена шенгенска граница в Европа, отказвам се да влизаме в Шенген

Няма спор, че Германия е един от моторите на ЕС, стабилността й индиректно влияе изцяло върху ЕС

На 6 и 7 февруари в България идва премиерът на Холандия Марк Рюте. Ще го водя на границата да види как се охранява. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Зала 6 на НДК след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и българското правителство, предаде агенция „Фокус“.

„Ако има по-добра Шенгенска граница в Европа, тогава самият аз ще кажа, че не искам България да отива в Шенген“, коментира той. „Марк Рюте ми е обещал и снощи потвърди, че на 6 и 7 февруари ще дойде и ще го заведа на границата“, посочи Бойко Борисов. „България в момента пази най-добре европейската граница“, заяви той.

По темата за присъединяването на България към Шенген премиерът коментира: „Клишето „Българи и Румъния Шенген“ се надявам да изчезне скоро, защото не го заслужаваме, както и за еврозоната“. „Всички мои правителства досега са спазвали стриктно критериите. Били сме в тройката на Европа“, посочи Бойко Борисов. „Всичко, което е трябвало да си напишем като домашно, сме го направили. България е във валутен борд с огромен фискален резерв“, поясни министър-председателят. „Както Жан-Клод Юнкер каза- готови сме за чакалнята на еврозоната и се надяваме скоро да стане факт“, изтъкна той.

Във връзка с преговорите за формиране на правителство в Германия Бойко Борисов посочи: „Няма спор, че Германия е един от моторите на ЕС. Стабилността й индиректно влияе изцяло върху ЕС“. „Германия е най-големият донор. Днес говорихме за обща европейска отбрана, миграционен фонд, кохезионни фондове, селскостопанска политика“, посочи той. „Очаква се най-много пари да дойдат от Германия. Всички разчитаме този процес в Германия да завърши, колкото се може по-бързо- за доброто на всички“, каза още премиерът.