Фандъкова: На Витоша не трябва да има строителство, освен на спортни съоръжения

Темата "Витоша" се дебатира непрекъснато, директен ангажимент на Общината е автобусният транспорт

146 машини почистваха снега на терен през нощта, почистени са спирките на градския транспорт, както и основните трасета и булеварди. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова в ефира на БНТ.

"Темата "Витоша" се дебатира непрекъснато, директен ангажимент на Общината е автобусният транспорт. Следващата седмица ще бъдат увеличени колите по линия 66, която е до хижа "Алеко". Също така ще има автобус, който ще изчаква на долната част на лифта, която ще извозва хората, ако има опашка на лифта", съобщи Фандъкова.

"Тя каза още, че е възложила да бъде създадена междуведомствена група, която да се включи в проверките за необходимостта от ремонти на лифтове. Големият дебат е за реконструкция и нови лифтови съоръжения. През последните няколко дни се прави всичко възможно да се политизира темата. През 2007 Столичният общински съвет взима решение за приватизация на общинското дружество "Въжени линии", за да може да се приватизира от частен собственик. Още през 2006 г. в списък за приватизация на общински дружества се включва и дружеството "Въжени линии", каза тя и допълни, че хора, които са участвали в решението за приватизация на "Въжени линии" сега зоват "Да върнем Витоша на софиянци". Групата на ДСБ е гласувала единодушно. Но в условията, които се гласуват, не се казва, че съоръженията трябва да работят. Там има две условия - да се изплатят задълженията на дружеството и да се запази дейността на съоръженията. Апелират да се развали договорът, всеки юрист, който ми даде условия, който се изпълнява...да даде аргументирано предложение. Правени са 11 проверки от Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол", изтъкна столичният кмет.

"При всяко ново правителство правя срещи с министрите, които имат отношение по темата. Витоша е национален парк, собственост на държавата. Фандъкова изтъкна, че Витоша трябва да има възможност както за зимен, така и за летен туризъм, без да има друго строителство, освен на спортни съоръжения. Този план трябва да се приеме час по-скоро", призова кметът на София.

"По думите ѝ най-големият проблем за замърсяването на въздуха е отоплението на твърдо гориво. Развитие на газопреносната и топлофикационната мрежа е дългосрочното решение. Столичната община работи интензивно, инвестираме в проекти, които да решават трайно - подобряване на градски транспорт, подмяната на отоплителните инсталации в общинските сгради, развитие на зелената система, в проекта за бюджет сме заложили повече миене и почистване на улиците", допълни Фандъкова.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен