В Добричка област ще бъдат изградени нови центрове за възрастни хора

Вече е готов инвестиционният проект за преустройство на сграда в село Овчарово

В Добричка област през 2018 година ще бъдат изградени нови центрове за настаняване от семеен тип на възрастни хора, съобщиха на заседание на областното звено за мониторинг на Стратегията за развитие на социалните услуги в региона, съобщава БТА.
Вече е готов инвестиционният проект за преустройство на сграда в село Овчарово,в която ще се полагат денонощно грижи за 15 възрастни хора в среда, близка до семейната, информира заместник-кметът на Добричката община Илдъз Юнус. Според проекта сградата,която е бивш дом за деца, ще бъде санирана и ще разполага със спални помещения - всяко за не повече от двама души. В бъдещия център ще има и дневна стая с библиотека, места за хоби занимания, както и здравен кабинет, кухня, кът за хранене, складове и други.
Подобен център за възрастни хора без увреждания ще бъде изграден и в Генерал Тошево в сградата на бившата болница, съобщи заместник-кметът Георги Георгиев, който коментира, че за такава услуга не се осигурява държавно финансиране и общината ще търси подкрепа по европейски програми. В общините Балчик и Крушари също ще осигуряват денонощна грижа за стари хора. Има голяма нужда от откриването на такива центрове, тъй като чакащите ред за настаняване - и здрави, и възрастни хора с увреждания, са много, коментира Ирена Баирова, директор на регионалната дирекция "Социално подпомагане".