Горските територии в България са се увеличи с близо 12%

Животът

20-01-2018, 16:00

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кнежа вече разполага със собствена коледна гора

Ръстът се отбелязва в цяла Европа

Ако до скоро темата в Европа беше обезлесяването, то днес тя увеличаване на горските площи в Западна Европа. В тази тенденция влиза и България, която изпреварва Ирландия по бърз темп в растежа на горите. Увеличението у нас на горските си масиви с 12 на сто за последните 25 години.
И днес горите заемат у нас 4 180 000 дка. За Европа средния ръст е около 7% за същия времеви период. Тази тема представи проф. д-р Милен Балтов пред Дарик.

За разлика от България, където традиционно се протестира "за повече природа", оказва се, че в ЕС увеличаването на актуалното зелено пространство си има доста противници, сред които еколози и орнитолози. Процесът по увеличаване на горите е естествен, а причините са икономически. Преди се е налагало да се изсичат гори за строителство и за селското стопанство. В наши дни обаче производството е далеч по-ефективно. В земеделието има по-висока производителност и за нея се използват интензивно само подходящите площи.

По думите на водещия икономист, става дума за рекорди. В тях отново влиза и България, която през последните две години е отчела рекорден зърнодобив
Ефективните площи за земеделие, компенсират необходимостта от изсичане на гори за целта. Друга причина е големия внос и износ на продукция. Тенденцията към увеличаване на горите няма скоро да спре, даже напротив.