Сестрата на премиера: Само в България не се гарантира безопасността на кръвта

Общество

21-01-2018, 11:43

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сестрата на Борисов: НЗОК трябва да плаща за всички иновативни лечения

Аз не се бъркам в работата на Борисов. Той си има достатъчно съветници

Няма спад на раждаемостта в болница "Света София", въпреки че по данни на националната статистика бебета през миналата година са с 5000 по-малко. Това заяви сестрата на премиера Борисов д-р Красимира Иванова. В специално интервю за БНТ тя сподели личното си мнение за проблемите в здравната система и разкри, че на политически теми със своя брат не говорят.

"Аз не се бъркам в работата на Борисов. Той си има достатъчно съветници. Ние си говорим за семейството, внуците", допълни д-р Иванова.

Личната кауза на д-р Иванова е в България да има система за проверяване на кръвта, която 100% да гарантира нейната безопасност. По думите й това се случва във всички държави в ЕС. Само че в България не е така. Тука има тримесечен прозоречен период, т.е. тестовете са такива, че като изследват кръвта се оказва, че няма вирус и кръвта се пуска за кръвопреливане, но след три месеца вирусът е налице и заразява и убива. Именно това е погубило и нейния баща.

"Моят баща почина преди години от хепатит C. Той беше заразен при кръвопреливане и 10 месеца по-късно се разболя. Мен това ме мъчи години наред", каза тя.

Според д-р Иванова ние нямаме лоша здравна система. Не може само да търсим кусурите на държавата на общината. Не трябва да има монопол на една здравна каса, а човек да има право на избор колко да се осигурява и да знае какво ще му се плати.

Според нея частните болници изсмукват обществения ресурс.

"Ако трябва да се поддържа едно добро ниво на общински и държавни болници, където се лекува повече от 80% от населението, ресурсите трябва да се насочват към тях", заяви тя.