Бабиш: Не разбираме защо Гърция е член на „Шенген“, а България не е

Политика

22-01-2018, 12:00

Снимка:

пресцентър МС

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борисов ще проведе среща с премиера на Чехия Андрей Бабиш

Борисов: Дъблинското споразумение разделя Европа, разумният компромис са центрове за сигурност извън ЕС

„За нас е важно Европа да помисли над Шенгенското пространство. Не разбираме защо Гърция е в Шенген, а България, Хърватия, Румъния не са“. Това каза министър-председателят на Чехия Андрей Бабиш на брифинг след работна среща с премиера Бойко Борисов.

„Днес обсъдихме много важни и основни проблеми, които интересуват и двете страни“, посочи той. „За Чешката република това са Дъблинското споразумение и миграцията“, заяви премиерът Бабиш. „Смятам, че не сме само ние, а и цялата Вишеградска четворка има сходни възгледи по тези въпроси“, коментира той. „Решението за квоти за мигранти беше взето без нас, това е неприемливо“, изтъкна Андрей Бабиш. „Трябва да имаме общо мнение, тези проблеми трябва да се решават извън Европа“, обясни той.

„България е председател на Съвета на ЕС, когато пред Европа стоят за обсъждане много важни фундаментални теми“, посочи чешкият премиер. „Много се радвам, че по тези теми имаме общи възгледи и затова пожелавам на Българското председателство много успехи“, коментира Андрей Бабиш. „Разчитаме на Българското председателство, за да решим тези въпроси“, уточни той. „Много ще се радвам, ако премиерът Бойко Борисов намери време и ни посети в Прага. Благодаря за приема, отнасям прекрасно усещане от срещата ни“, каза още премиерът на Чехия.

Между България и Чехия няма нерешени въпроси, има огромно приятелство и доверие. Решенията, които предлагаме са да се удължи споразумението с Турция, България е пример за опазване на границата, чухте преди малко. Имаме доверието и подкрепата. Това заяви на свой ред премиерът Бойко Борисов след срещата си с чешкия премиер.

"Дъблинското споразумение буквално цепи Европа и затова ще се наблегне на компромис, да се затворят границите, да се влиза само през КПП, да се изградят центрове за сигурност в Либия и Турция. Дипломацията ни да е такава, че да работи за мирен процес", добави Борисов. "Тези, които бягат от войната, трябва да се погрижим за тях и да знаем за колко време ще се върнат по родните си места или за времето, за което са тук, да им създадем нормални условия на живот. Това ни подхожда на Европа. Колегите от Вишеградската четворка не биха погледнали с лошо око ако се грижим за жените и децата, но в центрове за сигурност извън ЕС. С разбирателство и такт ще намерим верния тон. Всички сме солидарни, че нашата Европа е обща и трябва да си я защитим, добави Борисов. За кохезионната политика сме единни. В сферата на действията между спецслужбите и борбата с тероризма, прането на пари, ние трябва да продължим на 100% да имаме необходимия обмен", уточни Борисов.

"Нормализирането на отношенията с Турция гарантират по-силно участие на самата Турция в НАТО, това го споделяме като цел, защото това са наши съседи и трябва да решим проблема с мигрантите на масата за преговорите. Обсъдихме също селскостопанската политика, енергетиката. Това са рамките, по които се очаква България да има роля и моментът е подходящ, защото добрият тон, приятелството, които имаме с Вишеградската четворка можем да намерим прагматично решение за тези огромни проблеми. Без тяхното решение не виждам как Европа ще върви напред. Продължаваме да работим по тези теми", каза Борисов.