Не са постъпили данни за 300 000 изтрити записи от БАЦИС в прокуратура

Няма безстопанственост, както и длъжностно или компютърно престъпление, каза Цацаров

Нито един от големите вносители и производители на гориво у нас не изнесе данни за ликвидиране и манипулиране на записи от БАЦИС. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на съвместно заседание на комисиите по вътрешна сигурност и обществен ред и по бюджет и финанси относно информация от ДАНС и Прокуратурата за Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС), предаде Агенция „Фокус“.

„От една страна ДАНС установи уязвимост на системата, но от друга в хода на проверката бяха изисквани данни от всички фирми, които са подписали сигнала. Нито един от големите вносители и производители на гориво у нас не изнесе данни за ликвидиране и манипулиране на записи от БАЦИС“, каза Цацаров и обясни, че събраните в хода на проверката материали са известни и са изложени в протокол, който е достъпен за всички.

По думите му няма безстопанственост, както и длъжностно или компютърно престъпление.

Директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов уточни, че за петгодишният период, в който БАЦИС работи, е отчетен ръст от 23,1% на приходите от акциз в бюджета на държавата.

„През 2012 г. приходите са над 4,4 млрд. лева, а тази година – над 4,9 млрд. лв. Имаме 930 млн. лв. ръст за петте години от началото на работата на системата“, поясни той.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев също поясни, че при проверката е анализирана цялата налична информация, но не са били констатирани нарушения.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен