82% от световното богатство е в ръцете на 1% от хората

Общество

23-01-2018, 06:25

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Най-богатата област е София, най-бедната е Сливен

Четири от всеки пет долара, спечелени през 2017 г., са в джоба на най-богатите хора в света

82% от богаството по света е притежание на 1% от населението на планетата. Това показват най-нови данни на неправителствената организация Оксфам, цитира БНТ. Докладът бе оповестен преди началото на Световния икономически форум, който се открива днес в Давос.

Четири от всеки пет долара, спечелени през 2017 г., са в джоба на най-богатите хора в света. Същевременно най-бедната половина от човечеството не притежава нищо, според последния доклад на британската неправителствена организация Оксфам. Той бе оповестен часове преди началото на Световния икономически форум в Давос. Едно от основните заключения в него е, че през изминалата година е регистрирано историческо увеличение на милиардерите, което прави още по-непреодолима пропастта между богатите и бедните.

"Докладът на Оксфам тази година показва как икономиките ни възнаграждават богатите, вместо тежкия труд на милиони хора. С други думи, богатите стават по-богати, а хората на дъното остават в капана на бедността. Нашите данни сочат, че миналата година 82% от цялото богатство по света е било притежание на 1% от населението. Обратно, 3 милиарда и 700 милиона души нямат нищо, 0% от световния растеж през 2017 г", коментира Уини Биянима, изпълнителен директор на Оксфам.

От 2010 г. досега, т.е. малко след кризата през 2008 г., богаството на т.нар. "икономически елит" се е увеличавало с 13% годишно, като пикът на този ръст е между март 2016 г. и март 2017 г. Това означава, че средно на година в света са се появявали по деветима нови милиардери. Но неравенство има и при богатите - на всеки десет милиардери девет са мъже.

Според проучване на Оксфам, проведено сред 70 хиляди души в 10 страни, две трети от анкетираните смятат, че спешно трябва да се намали пропастта между бедните и богатите. Посланието на неправителствената организация преди икономическия форум в Швейцария е да се сложи ограничение над дивидентите на акционерите и ръководителите на предприятия, да се приключи с разликите в заплащането на жените и мъжете и да се продължи битката с данъчните убежища.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен