КЗП: И монополистите на пазара постепенно осъзнават значението на добрите практики

Това заяви председателят на комисията Димитър Маргаритов в „Денят започва” по Българската национална телевизия

Постигнатото с усилията Комисията за защита на потребителите (КЗП) уеднаквяване на практиката на мобилните оператори да прекратяват преждевременно по желание на клиентите им срочни договори с до три месечни такси осигурява все по-изгодни условия за гражданите при ползването на услуги на търговци, наричани доскоро монополисти на пазара. Това заяви председателят Димитър Маргаритов в „Денят започва” по Българската национална телевизия (БНТ) по повод факта, че наскоро и третият мобилен оператор се присъедини към облекчените условия при отказ от договора преди изтичането на срока му.

"Това е победа за потребителите, разбира се и за нас. И показва едно желание, макар и нещо, което изисква време, на търговците да възприемат все по-често добри практики, които дават предимства и на тях”, добави Маргаритов.

Председателят на КЗП коментира и резултатите от проведената около Коледа и Нова година координирана от МВР акция с Българската агенция по безопасност на храните, Агенция „Митници” и НАП, при която бяха иззети 53 тона месо с изтекъл срок на годност. „Съвместната проверка между институциите позволи в известен период от време да се констатират нарушения и да се наложат санкции на тези, които не са спазили закона, както и тези продукти да бъдат иззети и унищожени.” Маргаритов посочи, че е важно освен информацията за срока на годност, която е от първостепенно значение, потребителите да следят и цената на конкретната стока, както и цената за единица мярка. По време на проверките Комисията е установила случаи, в които едната от двете цени липсва или изобщо няма цена. „Когато има съвместни усилия на институциите, резултатите са много по-надеждни, отколкото когато всеки проверява без обща програма и точно поставени цели”, подчерта той.

На въпрос на водещия относно идеята на НАП за създаване на регистър на онлайн търговците Маргаритов изрази мнение, че той би бил по-добър ориентир за потребителите относно това кои са играчите на пазара. „Ние сме констатирали в хода на нашите проверки случаи, при които хората се доверяват на определени оферти, а впоследствие се оказва, че този търговец не съществува – взима им парите, изчезва и те изобщо не получават това, което са си купили. Затова от гледна точка на потребителската защита има известен смисъл в това”, каза председателят на КЗП. Той допусна, че е възможно по такъв начин да се стигне до въвеждането на повече законови изисквания към операторите в онлайн пространството в сравнение с тези в търговската мрежа. „Но предполагам, че колегите от НАП са го обмислили внимателно и са преценили, че е по-добре да има такъв регистър, който да дава възможност и фискът да получава всички онези постъпления, които се дължат във връзка с онлайн търговията”, завърши Маргаритов.