В Лигата на нациите сме в една група със Словения, Кипър и Норвегия

Най-труден съперник за нас са норвежците

Българският национален отбор по футбол научи своите съперниците за първия по рода си турнир на УЕФА - Лига на нациите. "Лъвовете" попаднаха в група С3 на Дивизия "С", където наши съперници ще бъдат представителните тимове на Кипър, Норвегия и Словения.

Въпросното трио е добре познато за нашите "трикольори", които през последните години имаха значими битки с тях. Статистиката сочи, че имаме положителен баланс срещу гореспоменатите!

Започваме с Кипър. Срещу островната държава може да се похвалим с 11 успеха от 13 мача и голова разлика 30:8. За съжаление спомените от единствената ни загуба срещу тях - онова 1:4 през 2009-а година в Ларнака, все още не са избледнели.

С Норвегия пък бяхме в една група за Мондиал 2014, когато така и не успяхме да се справим със скандинавците. Макар и с двама различни треньори - Любослав Пенев и Ивайло Петев. Инкасирахме две поражения - с 1:2 в Осло и 0:1 в София, когато голът беше дело на Вегад Форен. Исторически балансът ни срещу здравите "викинги" е положителен 6 победи, 4 ремита и 3 загуби, но за последно сме триумфирали над тях през 1983 година с 2:1.

Историята ни със Словения е най-кратка. Бившата югославска република ни беше опонент в квалификациите за Евро 2008, когато ги победихме на два пъти с 3:0 у дома и 2:0 в Целие. Най-запомнящото се в двубоят на "Васил Левски" бе един от малкото голове на Валери Божинов с националния екип.

Като цяло жребият за турнира предоставя няколко страховити сблъсъка, като това най-точно може да видим в Дивизия "А", където в една група попаднаха сили като Германия, Франция и Холандия.

А сега, какво казва регламентът след жребия:

55-те отбора са разпределени в 4 дивизии според мястото си в ранглистата на УЕФА. Тези от 1-во до 12-то място са в Дивизия "А", от 13-то до 24-то място са в Дивизия "В", от 25-то до 39-то в Дивизия "С" и от 40-то до 55-то - в Дивизия "D". В рамките на всяка дивизия тимовете са разделени на три ("А" и "В") или четири ("С" и "D") групи.



Победителите в 4-те групи на Дивизия "А" ще се срещнат във финален турнир през юни следващата година. Победителите в останалите три дивизии ще се изкачат в по-горната такава. Най-слабите отбори в дивизии "А", "В" и "С" ще изпаднат в по-долната.

Общо 16 отбора (4-те победители във всяка от 4-те дивизии) ще си разпределят 4 квоти за Евро 2020. Ако някои от тимовете са се класирали за финалите на шампионата чрез квалификациите, мястото им в плейофите ще бъде заето от следващия отбор в съответната група. Във всяка дивизия ще има полуфинални мачове при разменено домакинство и финал.

Двубоите от Лигата на нациите ще се проведат през септември, октомври и ноември тази година.


ЕТО И ПЪЛНИЯ ЖРЕБИЙ ЗА ЛИГА НА НАЦИИТЕ!

ДИВИЗИЯ "А"

ГРУПА А1: Германия, Франция, Холандия

ГРУПА А2: Белгия, Швейцария, Исландия

ГРУПА А3: Португалия, Италия, Полша

ГРУПА А4: Испания, Англия, Хърватия

ДИВИЗИЯ "В":

ГРУПА В1: Словакия, Украйна, Чехия

ГРУПА В2: Русия, Швеция, Турция

ГРУПА В3: Австрия, Босна и Херцеговина, Северна Ирландия

ГРУПА В4: Уелс, Ейре, Дания

ДИВИЗИЯ "С"

ГРУПА С1: Израел, Албания, Шотландия

ГРУПА С2: Естония, Финландия, Гърция, Унгария

ГРУПА С3: Кипър, БЪЛГАРИЯ, Норвегия, Словения

ГРУПА С4: Литва, Черна гора, Сърбия, Румъния,

ДИВИЗИЯ "Д"

ГРУПА D1: Андора, Казахстан, Латвия, Грузия

ГРУПА D2: Сан Марино, Молдова, Люксембург, Беларус

ГРУПА D3: Косово, Малта, Фарьорски острови, Азербайджан

ГРУПА D4: Гибралтар, Лихтенщайн, Армения, Македония