Министър Кралев: Глобализацията в спорта изисква обединени усилия и подобряване на борбата срещу употребата на допинг

Вярвам, че споделеният опит и съвместните действия на всички отговорни за спорта институции ще помогнат за спазване и прилагане на световната антидопингова политика

„Глобализацията в спорта изисква обединени усилия и подобряване на борбата срещу допинга на базата на споделения опит. Вярвам, че споделеният опит и съвместните действия на всички отговорни за спорта институции ще помогнат за спазване и прилагане на световната антидопингова политика в международен мащаб и че заедно можем да съхраним спорта чист и да запазим здравето на нашите състезатели.“ Това заяви министърът на младежта и спорта и член на Управителния съвет на WADA Красен Кралев на откриването на международния семинар „Предотвратяване на употребата на допинг в професионалния и в спорта за всички чрез обучение и разследване“ в София, в който участват над 80 чужденци и 40 българи. Над 120 представители на международни организации, свързани с антидопинга, представители на страните-членки на ЕС и на антидопинговите организации от Европа, както и представители на спортните федерации в България присъстваха в първия ден на семинара. Представени са 25 антидопингови организации и 14 държави-членки на ЕС.
„Министерството на младежта и спорта на Република България постави борбата срещу употребата на допинг в спорта сред приоритетите на Българското председателство, защото темата за чист спорт и спазване правилата на честната игра е изключително важна за целия спортен свят“, допълни министър Кралев. Той припомни, че в последните години са обезпокоителни данните за употребата на допинг в спорта в свободното време. Министър Кралев беше категоричен, че е необходимо създаването на специализирани антидопингови програми за обучение, които обхващат не само спортисти, треньори, спортно-технически персонал, но и спортуващи в свободното време, ученици, фитнес инструктори и граждани. “Получаваме много добра оценка за включването в темата за борбата с допинга на спорта за всички и спорта при подрастващите. Представителите на останалите страни-членки признават, че проблемът е валиден за цяла Европа. Забелязва се употреба на забранени субстанции повече при аматьорите, отколкото при професионалистите“, сподели министър Кралев. Той уточни, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС ще започне синхронизацията на позицията на страните-членки на ЕС за промяната в Световния антидопингов кодекс.
По време на речта си министър Кралев предаде на участниците в семинара поздравления от името на президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах, с който е провел разговор по-рано през деня, заедно с вицепрезидента на МОК проф. д-р Угур Ерденер. Проф. Ерденер, който е и член на Управителния съвет и Изпълнителния комитет на WADA, председател на Медицинската комисия към световната агенция и президент на Турския олимпийски комитет е един от гостите на семинара по лична покана на министър Кралев.
В обръщението си към участниците в семинара проф. Угур Ерденер наблегна на факта, че Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде много важно за приоритизирането на инициативите, които включват всички мерки за борбата с допинга. „Ще се поздравим с успех в борбата срещу допинга, ако всички ангажирани работят заедно – Световата антидопингова агенция, МОК, правителствата и всички участници в голямата спортна общност. Като независима организация МОК създаде световния антидопингов кодекс и поведе борбата с допинга. Ние силно приветстваме всички приятели, които ни подкрепят в тази битка. Ето затова съм изключително радостен, че съм тук, за да демонстрирам солидарност и подкрепа към Съвета на Европа и към Българското председателство на Съвета на ЕС. МОК също така изразява своята благодарност към българското правителство за приоритизирането на спорта, борбата срещу употребата на допинг и промотирането на чистите спортисти, което е толкова важно за нас“, заяви проф. Ерденер.
На откриването на семинара, който е първото събитие от програмата на Министерството на младежта и спорта за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, говори и заместник-генералният директор по образование и култура в Европейската комисия Йенс Нийманд Кристенсен. Той благодари на Министерството на младежта и спорта, че поставя борбата с допинга във фокуса на събитията в българската столица. „Допингът е животозастрашаващ за спортистите. Темата не е само за елитните спортисти, а и за аматьорския спорт. Ние трябва да създаваме култура за чист спорт. Всички трябва да работим заедно, за да запазим спорта за идните поколения и да дадем добър пример“, каза Кристенсен.
Семинарът „Предотвратяване на употребата на допинг в професионалния и в спорта за всички чрез обучение и разследване“ се провежда в два последователни дни – 24 и 25 януари. Основната тема през първия ден на семинара беше „Разследването и защитата на данни“. Сред говорителите по темата бяха председателят на комисията CAHAMA в Съвета на Европа Рафал Пиечота, директорът на Холандската антидопинг организация Херман Рам, основателят на iNADO (Организацията на националните антидопингови организации) Джоузеф де Пенсие, изследователят в Тилбърг институт Барт Ван дер Слоот, мениджърът „Разследване и разузнаване“ в WADA Матиу Холц, Клемент де Майард от Дирекция „Антикорупция и финансови престъпления“ в Интерпол и други.
Сред гостите на семинара са заместник-генералният директор на WADA Роб Кьолер, директорът на Българския антидопингов център д-р Виолета Заркова, членът на Медицинската комисия на WADA проф. Мария Орбецова, ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев, генералният секретар на БОК Белчо Горанов, четирикратният олимпийски медалист Йордан Йовчев, много известни български спортисти и представители на федерации.
Вторият ден на семинара ще бъде посветен на предотвратяване на употребата на допинг чрез обучение.
Семинарът „Предотвратяване на употребата на допинг в професионалния и в спорта за всички чрез обучение и разследване“ се съфинансира по програма Еразъм + на Европейския съюз.