Д-р Мирослав Ненков: Здравеопазването у нас и по света е нещо много скъпо

Ако догодина с още 400 млн. лв. се увеличат парите за здравеопазване, пак няма да се изплатят дълговете на болниците

Здравеопазването у нас и по света е нещо много, много скъпо - това каза в ефира на БиТВ д-р Мирослав Ненков, анестезиолог и бивш зам.-здравен министър. По думите му, тъй като е много скъпо, здравеопазването има императивни изисквания към себе си за определен обем инвестиции.

"Това е в случай, че обема пари, с който разполагаме, се управлява добре. По начина, по който сега са разписани правилата, ако догодина с още 400 млн. лв. се увеличат парите за здравеопазване, пак няма да се изплатят дълговете на болниците. В самата концепция на този тип здравеопазване, който се практикува сега у нас е заложено да не стигат парите, освен че те сами по себе си са малко", обясни д-р Ненков.

"Здравнонеосигурените хора са две групи - едните са тези, които не могат да си платят здравните осигуровки, а другите са тези, които не искат да си платят здравните осигуровки", каза още д-р Ненков и уточни:

"Тези, които не могат да си платят здравните осигуровки пушат цигари и пият ракия - те могат да си платят осигуровките, нека не се заблуждаваме. Регистрираните хора в бюрата по труда, тези, които получават помощи, те лягат върху държавния бюджет. Т.е. всички ние им помагаме, както е редно. Но ако пушиш цигари и пиеш ракия, няма никаква причина да не си плащаш здравните осигуровки. И този човек отива например в болницата в Козлодуй и от там не могат да го върнат. И тогава 1000 лв. за неговото лечение остават за сметка на тази болница. Тези 1000 лв. се покриват от потенциалния доход на моите колеги, сестри и санитари."