Най-бедните в областта получават 7.3 пъти по-нисък доход от най-богатите

Неравенството в област Добрич нараства спрямо предходния наблюдаван период

В Добричка област най-бедните 20 на сто от домакинствата получават 7.3 пъти по-нисък доход от най-богатите 20 на сто, съобщават от ТСБ-Североизток в Добрич. Това сочат последните обобщени данни за бедността и социалното включване за 2016 година. Индикаторите са част от общите показатели на Европейската общност за проследяване на напредъка на страните в борбата с бедността и социалната изолация.
Неравенството в област Добрич нараства спрямо предходния наблюдаван период, когато най-бедните слоеве са получавали 5.4 пъти по-ниски доходи от най-богатите, според статистиката.
През 2016 г. 34.1 на сто от населението на областта, или 61 600 души са били в риск от бедност и социално изключване. Статистическите данни са обобщени според комбиниран показател, който включва хора, живеещи в риск от бедност, с материални лишения, както и в домакинства на безработни или с нисък интензитет на икономическа активност. Спрямо предходната година стойността на показателя намалява с 6.7 процентни пункта, като спадът е по-голям при мъжете - с 6.8, в сравнение с жените - с 6.6 процентни пункта, сочи проучването.