Меркел в Давос: В момента в света има прекалено много национален егоизъм

Вярваме, че трябва да си сътрудничим, че протекционизмът не е правилният отговор

Европейски лидери на Световния икономически форум в Давос се обявиха вчера в подкрепа на свободната търговия и глобалното сътрудничество, излагайки визия, която да балансира възхода на по-резките националистически политики на президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Преди очакваното пристигане на Тръмп в Давос много лидери побързаха да заемат позиции, контрастиращи с неговата политика и особено с действията му за ревизиране на споразумения за свободна търговия и изтегляне от световното климатично споразумение.

„Вярваме, че изолационизмът няма да ни доведе до напредък“, заяви германската канцлерка Ангела Меркел пред събралите се членове на елита.

„Вярваме, че трябва да си сътрудничим, че протекционизмът не е правилният отговор“, добави тя, подчертавайки, че в момента в света има прекалено много „национален егоизъм“.

При заминаването си за Давос вчера Тръмп заяви, че ще рекламира американския бизнес и ще подчертае привързаността си към вътрешния и глобален икономически растеж. Очаква се днес сутринта Тръмп да проведе няколко срещи със световни лидери, включително с британската премиерка Тереза Мей и с израелския й колега Бенямин Нетаняху, отбелязва ДПА.

Преди да замине Тръмп съобщи в Туитър, че отива в Швейцария за да „каже на света колко е велика Америка и колко добре се справя“.

Вчера премиерите на Италия и Гърция Алексис Ципрас и Паоло Джентилони се оплакаха от страните от Централна и Източна Европа, които според тях показват липса на солидарност във връзка с миграцията. Те предупредиха, че тези страни може да бъдат наказани за това при предстоящите преговори за бюджета на ЕС. „Ако някой смята, че Европа е само за облаги, трябва да разберат, че това не е така“, подчерта вчера Ципрас.