Над половин милион лева заплати не са били платени в срок през 2017 г.

Животът

25-01-2018, 16:34

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Увеличил се е размерът на неизплатените трудови възнаграждения и броят на ощетените от това работници и служители във Великотърновска област през 2017 година, съобщи пред журналистите в пресклуба на БТА във Велико Търново инж. Невена Стефанова, директор на Инспекцията по труда в областния град.
Констатирани са били повече от половин милион лева неизплатени в договорените срокове заплати и обезщетения, ощетени са 296 работници и служители от 25 работодатели, сочи отчетът на дирекцията. 
След намесата на инспекторите са изплатени над 540 хиляди лева, но осем от работодателите все още дължат над 100 хиляди лева на свои работници и служители. 
Според представения отчет през изминалата година са разкрити три пъти повече работещи без трудови договори, като нарушенията са предимно в строителния сектор. 
На работодателите грубо нарушили правилата на трудовото законодателство са били съставени 344 акта с наказателни постановления. 
Най-честите нарушения са били за прикриване на трудовите правоотношения с граждански договори, с договори, подготвени за проверките, които отделните страни не са подписали и с липса на добро осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. 
През изминалата година във Великотърновска област са станали 80 трудови злополуки, без смъртен случай или трайно инвалидизиране, отчитат от дирекцията.