Иван Шалаверов и Стефан Чомпов са победители в турнира по белот в Елена

Мисия

26-01-2018, 10:42

Снимка:

община Елена

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Шестата поредна надпревара събра тази година 40 участници

Турнирът по белот, който организират общината в Елена и хотелски комплекс „Елена“, се утвърди като интересна проява от спортно-туристическия календар. Шестата поредна надпревара между най-добрите картоиграчи събра тази година 40 участници, вече са известни и новите шампиони по белот в града.

Състезанието между двойките на финала продължи повече от четири часа. Иван Шалаверов и Стефан Чомпов спечелиха първо място в турнира, а достойните им съперници Стоян Малешков и Милен Маринов останаха втори. В играта за трето и четвърто място с повече талант и късмет победи двойката Георги Пеев – Веселин Иванов над Иван Лазаров и Георги Георгиев.

Турнирът по белот стартира на 15 януари. В продължение на седем дни, с кратки почивки, двойките, разпределени в групи, цакаха карти по 3-4 часа всяка вечер. Състезанието премина без излишни емоции и нерви, за което помогна и чудесната обстановка на мястото на надпреварата – механата на хотелския комплекс.

Най-младият участник в турнира – 21-годишният Христо Мартинов призна, че за играта се запалил още на пет години и за белота няма възраст. Доказа го и участието на доайените – съименниците Костадин Димитров и Костадин Николов, наближаващи 70 години, които не пропускат участие. За трета поредна година нежният пол бе чудесно представен от Мариана Савова, победител от 2016 година. Сега тя участва с цялото си семейство в надпреварата, а няколко фамилии бяха представени от бащи и синове.

Организаторите се надяват играта по белот да добива все по-голяма популярност. Тазгодишните победители получиха грамоти, които им връчи зам.-кметът Йордан Димитров. Имаше и парични награди, осигурени от общината и от таксите за участие на отборите.