К. Вълчев: Няма да има промени в учебните програми заради Истанбулската конвенция

Новият учебник по история за десети клас не е представен пред академичната общност, защото такъв все още няма

„Няма да има промени в учебните програми във връзка с Истанбулската конвенция, нито „джендър обучение“, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред журналисти във връзка с Истанбулската конвенция.

„Няма нужда от промени и самата конвенция като такава не ни задължава да правим“, допълни министърът. Той припомни, че когато е обсъждана конвенцията на Министерски съвет, е бил за нейното отлагане до изясняване на всички понятия в нея.

„Новият учебник по история за десети клас не е представен пред академичната общност, защото такъв все още няма, утвърдена е само учебната програма. Авторските колективи, които съставят учебници, се определят от издателствата, като всеки колектив самостоятелно създава урочния текст“, каза по-рано министърът на образованието в отговор на парламентарен въпрос от народния представител Иво Христов за авторския колектив на новия учебник по история и цивилизация за десети клас.

„Програмата по история, както учебните програми по останалите предмети, се подготвят от разработването на Закона за предучилищното и училищното образование. Те бяха публикувани преди повече от година и половина. За този период бяха направени много обсъждания, в които се включиха различни представители на академичната общност“, каза министър Вълчев. „Всеки има право да прави предложения, във всякаква форма, но крайната отговорност е на министъра“, коментира Вълчев.

По повод на декларацията на БСП срещу новата учебна програма по история за десети клас, министър Вълчев увери, че последните промени, които са правени, след публикуване на програмата за обсъждане, са по-малко от 8%. Образователният министър каза, че преди да утвърди учебната програма по история, е получил увереност от представители на академичната общност, че тази програма е балансирана. „Моето мнение е, че програмата не съдържа „крайности“, не отричаме постиженията в периода 1944-1989 г., има безспорни постижения в редица области – и в културата, и в спорта, и в науката“, коментира министър Вълчев.