Е. Захариева: Да не забравяме Холокоста и да учим младите на толерантност

Политика

26-01-2018, 16:30

Снимка:

МВнР

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

МВнР отбелязва Международния ден за възпоменание на жертвите от Холокоста

Нека отдадем почит на онези дипломати, които помогнаха отвъд служебния си дълг за спасяването на толкова хора

На този ден е важно да кажем, че не е достатъчно само да припомняме онова, което никой от нас не може да си обясни! Най-важното е да даваме пример с личните си действия, че езикът на омразата и насилието срещу различните са абсолютно неприемливи. С тези думи заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева откри в сградата на министерството изложбата „Отвъд дълга”, посветена на Международния ден за възпоменание на жертвите от Холокоста, предаде пресслужбата на МВнР.

Организираната от Държавния културен институт към министъра на външните работи и посолствата на Държавата Израел и на САЩ експозиция представя историите на 36 дипломати от 21 държави, спасили с цената на риск за собствения си живот стотици евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война.

„Нека отдадем почит на онези дипломати, които помогнаха отвъд служебния си дълг за спасяването на толкова хора от газовите камери”, каза министър Захариева. „Ние помним и трябва да бъдем пример за следващите поколения.”

„Такъв пример е жертвоготовността, с която българският народ и общественост спасяват над 48 000 свои сънародници от еврейски произход по време на Втората световна война“, допълни тя. „Нека предадем, че българският народ е толерантен и милостив и иска да живее в мир с всички различни религии и хора”, подчерта министърът.

„Като български външен министър бях трогната, когато миналата седмица, по време на изслушване в Европейския парламент няколко европейски депутати изразиха благодарност към България за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война”, каза министър Захариева. „За съжаление други 11 343 евреи, живеещи по това време в окупирани от нацисткия режим, но администрирани от България територии, изгубиха живота си. Нека днес отдадем почит и към тях!”

Временно управляващата посолството на Израел Иман Амаша благодари от името на Държавата Израел за последователните усилия, които България полага в последните години в борба с антисемитизма и езика на омразата.„Надяваме се, че в идните месеци по време на Българското председателство и други европейски страни ще последват този ви пример”, каза тя в своето приветствие при откриването.

Посланикът на САЩ Ерик Рубин взе думата, за да пожелае „множество подобни общи чествания тази година, когато България отбелязва 75 години от спасяването на своите евреи”. Посланик Рубин обяви имената на спечелилите стипендии „Благодарност към Скандинавия” на Българо-американската образователна комисия „Фулбрайт”.

Председателят на организацията на евреите в България „Шалом” Александър Оскар благодари от името на българските евреи на държавата за усилията, а на министър Захариева – за личния ангажимент при отстояването на българската позиция по Истанбулската конвенция.

„Всяка година на този ден си обещаваме да не допускаме повече невинни хора да бъдат преследвани и убивани. Днес обаче, 75 години след Холокоста мнозина политици стават жертва на популизма. Като български гражданин искам да благодаря на България, която бе сред първите страни в Европа, приели работна дефиниция за антисемитизъм и първата, определила национален координатор по борбата с антисемитизма”, каза още той.