Фандъкова: Имаме готовност да въведем "зеления билет" в дните с мръсен въздух

Общество

27-01-2018, 10:07

Снимка:

Кадър: Нова ТВ

Автор:

Руслан Иванов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Замърсен въздух над Гълъбово

Дишаме опасно замърсен въздух през последните дни

Има инициатива да бъдат изработени стандарти от МОСВ за въглищата и дървата, които са основни замърсители през този сезон

В този сезон битовото отопление е най-сериозният замърсител. В София въпреки намаления трафик през празниците бяха отчетени много високи стойности на замърсяване. Това коментира пред Нова ТВ столичният градоначаланик Йорданка Фандъкова.

Вчерашният ден, петък, имаме 4-5 пъти повече пътували в метрото и в градския транстпорт. Да се надяваме, че ако повече хора слезем от колите си в дните с повишени прахове частици, столицата да стане по-чисто място за живеене. 

Усилията за постигане на по-чист въздух е и приетото решение за въвеждането на така наречения зелен билет – на цена от 1 лев, за целия ден и за цялата градска мрежа. Същия ефект има и мярката да се оставят автомобилите в периферните паркинги и до центъра да се предвижват с градския транспорт, посочи столичният кмет. 

Фандъкова обясни още, че се правят засилени проверки да бъде прекъснат пътя на отпадъчните материали от контейнерите, пунктовете за вторични суровини и автосервизи, с цел да не се вадят горивни отпадъчни материали, които са източника на замърсяването в някои столични квартали и там хората живеят при много лоши условия.

Един от сериозните замърсители е твърдото гориво за отопление – дърва и въглища, посочи още кметът на София. В някои квартали – каквито са виетнамските общежития, са взети специални мерки. Тези постройки ще бъдат разрушени. Първият блок вече е осводен – бл.10, и той е съборен. Работи се по план да бъдат разрушени и останалите жилищни сгради, но е нужно време.

Ние имаме инициатива за МОСВ да бъдат изработени стандарти за въглища и дърва, като на пазара се продават по-качествени въглища и дърва, които да не замърсяват толкова въздуха.