Ватерполистите на „Черноморец” с три победи за старт на сезона

Единственият дивидент за “Черноморец” от спечеленото първо място в групата е, че в следващата фаза от първенството на Изток в група “Г” бургаският клуб ще бъде отново домакин

Тимът U15 по водна топка на “Черноморец” стартира с три победи в първия квалификационен турнир от държавното първенство. Новият сезон в шампионата се провежда по нова система, в която отборите са разделени в две зони по две групи. На басейна в “Меден рудник” играха съставите от група “Б” в зона Изток. Тук се срещнаха двата най-силни отбора - вицешампионът “Черноморец” и бронзовият медалист “Черно море”, спорът между които продължава и през сезон 2017/2018.
В мач с много заряд “акулите” взеха най-важната си победа, подчинявайки връстниците си от Варна с 11:9. Това беше и своеобразен реванш за загубата на бургазлии от “моряците” със 7:4 във финала през миналия сезон на басейн “Флора”.
Ден по-рано момчетата на старши треньора Петър Йонов записаха успех срещу съгражданите си от “Нептун” с 14:2. Срещу “Локомотив” /Русе/ бургазлии също не срещнаха проблеми и победиха категорично с 19:1. В класирането на първо място е “Черноморец”, следват “Черно море”, “Нептун” и “Локомотив” /Русе/.
”Този отбор показа, че има волеви качества и добра организация. Затова не е случайна и тяхната номинация в класацията за най-добър отбор на Бургас за м.г.”, коментира представянето на своите възпитаници старши треньорът Петър Йонов.
Притеснителното според него обаче е новата система за провеждане на първенствата при 13 и 15-годишните, която едва ли ще доведе до ефект. Според системата в квалификациите отборите от всяка зона са разпределени в две групи “А” и “Б” като играят всеки срещу всеки. Във финалите, класираните на първо и второ място от едната група и класираните на трето и четвърто от другата образуват групи “В” и “Г” като се играе всеки срещу всеки.