Поклон пред героите, дали живота си за свободата на Добрич (видео)

Добруджанци

27-01-2018, 13:55

Снимка:

Кадър: Добруджа ТВ

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Добрич почете Денят на Освобождението (фоторепортаж)

Пред паметника на ген.-лейтенант Цимерман

С общоградско поклонение и полагане на цветя на Паметника на ген.-лейтенант Цимерман започна отбелязването на 140 години от освобождението на Добрич от Османско владичество.
За 500 години робство, Хаджиоглу Пазарджик, е освобождават четири пъти, припомниха водещите на събитието:
Макар и кратки, трите смъртни освобождения на Добрич, родени в руско-турските войни, носят живителна надежда на християните в Добруджа.
След година военни действия, на 17 януари 1878 година генералите Цимерман, Манзей, Жуков започват последната си битка за обсадения Хаджиоглу Пазарджик.
Eдна от най-кръвопролитните, решаваща за офанзивата в Южна Добруджа. 30 хилядна е турската войска в укрепения Добрич. Срещу нея – българи и руси…
Българи, жадували свободата си векове… За много от тях тя е била само в спомените на предците им… Поколения, десетки поколения са се раждали и умирали в Турско.
И руси, прекосили необятни земи, за да се изправят тук - в Добруджа, срещу поробител на християни, да дарят свобода. Тежки сражения в покрайнините на Добрич в продължение на дни. И един руски армейски корпус - 14-и, и един руски генерал - Цимерман, остават завинаги в историята на този град. 

 
Днес се навършват 139 години от издигането на този паметник, който наричаме паметника на Цимерман, увековечил геройствата на всички загинали за освобождението на нашия град. През 1878 хиляди войни дават своя живот за освобождението, далече от своята родина, от своето семейство, заяви в своето слово кметът Йордан Йорданов.
Почти 140 години са изминали от победоносния край на Руско-турската освободителна война. Изключително важно е, че след толкова много години славният подвиг на руските войници и българските опълченци не е забравен, заяви  Сергей Лукянчук – генерален консул на Руската федерация във Варна, който бе гост на събитието.
На събитието присъстваха народните представители Даниела Димитрова, Пламен Манушев, Йордан Йорданов и Йордан Апостолов, областният управител Красимир Кирилов, председателят на ОбС Добрич Иво Пенчев, представители на политически партии, организации и граждани.
Репортаж на Михаил Добромиров и Павлина Живкова

Източник: МГ Добруджа