Ципрас: Има воля и решителност за решаване на спора за името на Македония

Свят

28-01-2018, 14:11

Снимка:

кремлин

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ципрас: Гърция обръща страницата

Среща на върха между Гърция и Македония

С повечето от политическите лидери проведохме искрен и отговорен разговор, който може да доведе до консенсус

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се ангажира лично с намирането на решение на спора с името на Македония. Това каза самият той в обръщение към гърците след срещи с лидерите на политическите партии, посветени на ключовия въпрос, предаде тв Европа.

Ципрас е информирал събеседниците си, че тази година има отворен прозорец за намиране на решение, защото политическото ръководство в съседната държава начело със Зоран Заев е демонстрирало добра воля.

„С повечето от политическите лидери проведохме искрен и отговорен разговор, който може да доведе до съвпадение на политическите ни позиции и постигане на широк консенсус, ако се стигне до споразумение“, поясни Ципрас и осъди поведението на опозиционния лидер на Нова демокрация Кириакос Мицотакис.

Лидерът на най-голямата опозиционна партия обвини Ципрас, че е започнал преговори с Македония по въпроса преди да се консултира с парламента и да формира единно мнение в страната. Лидерите на ПАСОК и на Комунистическата партия Фотини Генимата и Димитрис Куцумбас също са изразили скептицизъм по отношение на възможностите за уреждане на спора за името.

Въпреки противоречията между партиите, Ципрас поясни, че неговото правителство има воля и решителност за затварянето на дългогодишния проблем. Той все пак поиска от македонската страна да поеме конкретни ангажименти, като например да се откаже от иредентизма, т.е. от претенциите върху чужди територии.