Прокуратурата: До май ще са ясни резултатите от проверката на скъпи коли и имоти

Общество

29-01-2018, 15:16

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цацаров разпореди проверки на собствениците на скъпи коли и къщи

Ще се установяват купувачът и продавачът на автомобилите и имотите, както и ще се анализират средствата, с които са купени

До три месеца ще са готови резултатите от проверката на собствениците на скъпи недвижими имоти и луксозни автомобили. Това обясни говорителят на главния прокурор Румяна Аранаудова на брифинг по случай разпореждането на главния прокурор за проверка на лицата, които са купили недвижими имоти на стойност над половин милион лева и луксозни автомобили в периода 2015-2016 г.

Арнаудова се въздържа от отговор на въпроса дали в проверката са включени лица от изпълнителната, законодателната власт или безработни лица. Тя обясни, че се проверяват лица, притежаващи конкретни марки луксозни коли, защото само за тях е информацията, която е подадена от МВР.

От справките на МВР и НАП до прокуратурата за 2015 г. и 2016 г., става известно, че 245 лица са придобили недвижими имоти на обща стойност от 500 000 до 800 000 лева, а 120 лица са придобили имоти на стойност над 800 000 лева. У нас има 50 майбаха, 193 бентлита, 31 ламборджинита, 68 ролс ройса и 93 ферарита, сочи справката на полицията.

"Проверка от прокуратурата е назначена, защото в постъпилата информация има данни, които биха могли да се оценят като такива, сочещи евентуално извършени данъчни престъпления или пране на пари. Това не е първият път, при който прокуратурата прави подобна проверка", уточни Аранудова, но няма данни защо информацията от НАП за тези лица е само за 2015 г. и 2016 г.

При проверките ще се установяват купувачът и продавачът на автомобилите и имотите, както и ще се анализират средствата, с които са купени. Арнаудова допълни, че е възможно проверките да приключат с обяснения за произхода на парите.

Говорителят на главния прокурор даде информация откъде са проверяваните лица по апелативни райони: 273 от Софийския, 27 от Пловдивския, 29 от Варненския, 17 от Бугарския и 19 от Великотърновския.