1200 заявки са постъпили до момента за Световното първенство по гребане за мъже и жени в Пловдив

Спорт

29-01-2018, 13:11

Снимка:

FISA

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Екип на Световната федерация по гребане FISA е на двудневна инспекция на гребния канал в Пловдив

До момента има постъпили 1200 заявки за участие в най-голямото състезание в календара на  гребния спорт за 2018 година - Световното първенство за мъже и жени, което Пловдив ще приеме от 8 до 16 септември. Те са от отбори, които са сигурни, че ще участват във всички дисциплини с пълен брой лодки и състезатели. Окончателните екипи на останалите тимове ще бъдат формирани след регатата в Люцерн в края на месец юни.
Екип на Световната федерация по гребане FISA е на двудневна инспекция на гребния канал в Пловдив. Досега страната ни е провеждала европейски първенства по гребане, както и световни шампионати за младежи, но форум от този ранг се организира за първи път у нас. Инспекторите на FISA са в Пловдив на 29 и 30 януари. У нас са Светла Оцетова – технически директор на Световната федерация по гребане и технически делегат за Световното първенство, Камерън Алън – организационен мениджър на  FISA и технически делегат за шампионата и Бернт Шумахер  - технически делегат на  FISA.
През двата дни на своята работа в Пловдив представителите на Световната федерация по гребане ще поставят пред организационния комитет 128 въпроса, свързани със състоянието на гребния канал и подготовката на Световното първенство. Според Иван Попов – председател на Организационния комитет на първенството, гребният канал е на 90% готов за голямото състезание, в което ще участват и хора с увреждания.
„Досега не сме провеждали състезания за хора със специални потребности. На финалния комплекс обаче вече има асансьор за хора, които са трудно подвижни. Имаме  изграден и подход към плаца, по който те да се придвижват. Остава само да отделим един пристан специално за тези състезатели. Градът също има готовност. На античния театър има асансьор за хора с увреждания. Трябва да уточним само дали в хотелите ще има достатъчно специално оборудвани стаи“, каза Иван Попов.
Той е на мнение, че тази инспекция от страна на FISA ще бъде единствена, защото техническите делегати ще получат задоволителни отговори на всички свои 128 въпроси, ще обходят гребния канал и лично ще се уверят в неговата готовност да посрещне голямото състезание.
„Това първенство ще донесе добър приход за Пловдив. Не сме в състояние да го измерим до стотинка, но приходите от предното Световно в Ротердам са 20 милиона евро. Мисля, че половината от тази сума може да дойде и остане в града ни, ако предложим достатъчно разнообразни условия за отдих, храна и туризъм на гостите ни“, коментира  Попов.
В 11.30 часа утре, 30 януари, Иван Попов и представителите на FISA ще дадат пресконференция в пресцентъра на кулата на Гребната база в Пловдив.