Борисов: Сега е моментът Балканите да докажат, че са добро място за инвестиции

Във вътрешен план премиерът открои работата на правителството по темата „образование“

Сега е моментът Балканите да демонстрират разум и да докажат на Европа, че не създават проблеми, а са добро място за инвестиции. Това посочи премиерът Бойко Борисов на 12-ата годишна среща на правителството с бизнеса, цитиран от БНР.

Министър-председателят смята, че България трябва да защити интереса си: "Ние като държава трябва много добре да си направим сметката, запазвайки изключителната си лоялност към ЕС и НАТО, но дипломатично, тихо, спокойно, мотивирано да отстоим нашия интерес, защото той не би могъл да бъде в интерес на други държави. Да изгубим ние транзита в полза на Гърция, Турция и Италия, не считам, че е нещо, което български политик би одобрил. А там, където, практиката показва, има газопровод, там няма и войни", каза той.

Премиерът Бойко Борисов заяви в отговор на въпрос на бизнеса по време на годишната среща на правителството с деловите среди, че външната политика на кабинета е пряко свързана с развитието на българската икономика.

Във вътрешен план премиерът открои работата на правителството по темата „образование“, административната реформа, довършването на електронното управление.

Премиерът отново повтори, че е против конфликта между „зелените“ и правителството по темата за втори лифт над Банско и подчерта за пореден път, че и една керемида повече няма да допусне там да има.

Министър-председателят засегна и темата с вота на недоверие към кабинета, като отбеляза, че той е можело да бъде направен по всяко време, а не точно когато министрите са в Брюксел и водят председателството на Съвета на ЕС. "Не отидох в парламента заради уважението към НС и аз съм човек, като ме нападнат по такъв начин ще забравя, че председателстваме Съвета, мога да отговоря с каруцарския им език, но пожелах тези няколко месеца да опитаме да бъдем по-стабилни и нормални", каза премиерът.

"Ние реално сме в Шенген, каза премиерът в отговор на въпрос на бизнеса. Пазим шенгенската граница най-добре от всички, непазенето на шенгенските граници са проблем, каза премиерът. Трябва да се преработи цялото споразумение, за нас е достатъчно, че всички европейски институции са заявили, че България е готова за Шенген", изтъкна министър-председателят, като допълни, че само една държава, която „заради собственото си съхранение не иска да ни пусне“. "Ние сме си свършили работата, не сме правили затвор, оградата е да спре един натиск", каза още Борисов.