Община Пловдив заделя 17 милиона лева за ремонт на знакови частни сгради в централна градска част

Мисия Пловдив

30-01-2018, 13:20

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В момента има 17 сгради, за които има такива сдружения

17 милиона лева от оперативна програма „Региони в растеж“ ще бъдат предоставени за саниране на знакови частни сгради в централна градска част, при които е възможно, ясни са собствениците, които могат и искат да направят етажна собственост. В момента има 17 сгради, за които има такива сдружения.
„Няколко са в квартал „Капана“, на Главната улица, до Римския стадиона, до аптека Марица, в близост до Община Пловдив и са в неугледно състояние“, уточни кметът Иван Тотев. Сградите ще бъдат възстановени по начина и с материалите, с които са били изградени, след съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство.
Първоначално ще бъдат включени сгради в централна градска част, на друг етап ще бъдат добавени и малките ЖП блокове между Бетонния мост и Сточна гара, както и намиращите се на бул. „Цариградско шосе“, т.нар. „гръцки блокчета“.
„Тук искаме да включим и сградата на бившия магазин „Урал“ и тази срещу нея, но всички собственици са труднооткриваеми. Все пак администрацията на район „Централен“ ще продължи с опитите за тяхното намиране“, заяви още кметът.