В. Радев: Очакваме през 2019 г. заплатите в МВР да се увеличат с още 10%

Средно на ден през декември са регистрирани 227 престъпления, а през ноември – 265

Очакваме през 2019 г. заплатите в МВР да се увеличат с още 10%. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев по време на месечния брифинг на МВР, предаде „Фокус“. „17,5 млн. лева дадохме миналата година за дрехи, а за тази договорихме 100 млн. лева допълнително, като най-вероятно изплащането ще започне през март. Но не е важно точно с колко ще повишим заплатите, а това да се случва регулярно. Така че за 2019 г. имаме засега само предвидено ново увеличение с 10% на заплатите. Смятам, че трудът на полицаите е оценен по достойнство, но винаги трябва повече“, обясни Радев и уточни, че рейтингът на МВР се е покачил и е станал 46%.

Той даде и актуална информация за средата на сигурност в България през декември 2017 г. „Средно на ден през декември са регистрирани 227 престъпления, а през ноември – 265. Умишлените убийства пък са с 18,2% надолу. Грабежите са се увеличили леко и са 7,9%. Посегателствата спрямо МПС са 32% – отново бележим спад. Наркотиците са намаляли с 20,4%. Повиши се и разкриваемостта на престъпленията през 2017 г. в сравнение с 2016 г. – за убийствата например почти със 100%“, каза още министърът. По думите му над 1400 души с полицейски функции се назначават на година, а напускащите са малко над 300. Министър Радев отчете също и, че с 84% е намалял натискът от мигранти на границата.

Като основно събитие, което беляза януари месец, той определи проведеният неформален съвет на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 25 и 26 януари. „Три бяха темите, които се обсъждаха – по-добро управление на миграцията, общата европейска система за убежище и сигурността на границите. Целта е да се доближат мненията – това е задачата на нашето председателство, като крайната цел е да покажем, че заедно ще се опитаме да постигнем по-голяма сигурност на европейските граждани. Почти всички подкрепиха това българско предложение за убежище – Дъблинския регламент, да не се гледат поотделно нещата, а заедно и да търсим свързващите ни неща. Щастлив съм, че тази трудна работа е свършена от нашите експерти. Борбата с първопричинителя на миграцията – всички се фокусираха върху това. Да, миграцията е бич и след нея следва дори и тероризъм, но важно е не само Европа, а и държавите да отговорят какви са първопричините. Още теми, които бяха обсъдени, са активно противодействие на трафика на хора, стоки и товари, обмяна на информация и др.“, обясни министър Радев.