Д-р Денислава Ангелова: Една мечта бе осъществена - моят роден Плевен си има гвардейски отряд

Предстои откриването на гвардейски музеен кът в ОУ "Д-р Петър Берон" и ритуал за освещаване на знамето на отряда

Както вече писахме, по инициатива на д-р Денислава Ангелова, председател на асоциация "Докосни дъгата", и Ваня Дражева, директор на ОУ "Д-р Петър Берон" – гр. Плевен, в училището, носещо името на видния български учен и просветител, е създаден втори за страната ученически гвардейски отряд. 

"Националната гвардия е част от моя живот последните години. След "Александровската звезда" си мислех, че няма да бъда по-удовлетворена, но явно може! С радост наблюдавах и участвах в мероприятията на Първия гвардейски ученически отряд, сега мога да кажа, че една мечта бе осъществена - моят роден Плевен си има гвардейски отряд", сподели д-р Денислава Ангелова, която е награждавана с почетния знак “Александровска звезда” и грамота за особени заслуги от командира на гвардейците Боян Ставрев.

От ботушите до щъркеловите пера на калпаците - всяка част от униформата носи своята история. 

"Искам да припомня, че българската гвардейска униформа е най-красивата и най-пищната, вплела в себе си националната символика. Гвардейската униформа е своеобразна емблема на нашата държавност, защото съчетава националните ни традиции и традициите от българската военна история. Само след седмица ще бъде положено Тържествено обещание от Втори ученически гвардейски отряд, с гордост и достойнство нашите деца ще носят гвардейската униформа и ще пазят знамето на отряда!", отбелязва д-р Денислава Ангелова.

Припомняме, че на 7 февруари, сряда, от 10.00 часа бригаден генерал Илко Йорданов - командир на Национална гвардейска част, Георг Спартански - кмет на Община Плевен, Ваня Дражева – директор на ОУ "Д-р Петър Берон" и Калин Сърменов – актьор и директор на Сатиричния театър ще открият гвардейски музеен кът в ОУ "Д-р Петър Берон".

На 9 февруари, петък, от 11.00 часа във Военен клуб - Плевен ще се проведе ритуал по освещаване на знамето на Втори ученически гвардейски отряд, като това ще се случи при спазване на стара царска традиция. Знамето ще бъде осветено от Негово Високопреосвещенство митрополит Игнатий. Събитието е под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев и ще е с участието на Националната гвардейска част. Сред официалните гости ще са представители на държавни и местни институции, общественици, политици, дейци на културата, спортисти, родители и др.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен