Неврологичното отделение в МБАЛ „Свети Пантелеймон“ с награда за лечението на инсулти

Животът

31-01-2018, 13:37

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Отличието бе връчено на началника на отделението

Златна грамота за постигнати успехи при лечението на инсулти получи Неврологичното отделение в МБАЛ „Свети Пантелеймон“. Отличието бе връчено на началника на отделението д-р Веселина Андонова от председателя на Европейската организация по инсулти проф. Валерия Касо по време на втората национална среща, организирана от Българското дружество по неврология.
Неврологичното отделение в пловдивската общинска болница първо в България още през 2005 г. въведе тромболизата за лечение на исхемичен мозъчен инсулт в остър стадий.
„Интравенозно се прилага медикамент, като целта на това лечение е да се разтвори тромбът, който е запушил мозъчния съд. Това е единственото ефективно лечение за мозъчни инсулти“, обясни д-р Андонова.
Досега в отделението е направена тромболиза на 184 пациенти на възраст от 39 до 89 години, близо половината от които са изписани без никакъв неврологичен дефицит. Колкото по-рано се приложи лечението, толкова е по-добър резултатът.
„Още след първите симптоми на инсулта болният трябва много бързо да дойде при нас. Проблем е, че хората не са обучени добре да разпознават симптомите на инсулта, а най-общите от тях са внезапно настъпило изтръпване или слабост на крайниците, изкривяване на лицето, замайване, нарушен говор. Млади хора често се забавят, чакат да им мине и идват доста късно. Лечението с тромболиза може да се приложи максимум до 4,5 часа, а най-добре се възстановяват пациентите, при които тя е направена още в първия – втория час. В случая времето е мозък“, каза д-р Веселина Андонова.
До 2012 г. по този метод в болницата са лекувани около 1 процент от пациентите с исхемичен инсулт, след което броят им непрестанно се увеличава, за да достигне 4,5 на сто през 2017 г.
За добрите резултати, с които екипът заслужи наградата, изключително допринася организацията в самото отделение и болницата като цяло.
„Целта ни е дойде ли пациент, който отговаря на показанията за тромболиза, да действаме незабавно. Така сме организирали нещата, че винаги имаме медикамента, преустройството на болницата през последните няколко години и добрата комуникация между персонала също много допринесе да скъсим времето „врата – игла“ до средно 46 минути през миналата година. Още от входа се влиза в приемния кабинет, където веднага посрещат болния и щом се разбере, че става въпрос за инсулт в рамките на ранните часове, вдигат телефона, неврологът за минути е долу. През това време екипът в спешния кабинет прави необходимите изследвания, следва скенерът, до него е лабораторията. Болният се качва в отделението и се пристъпва към тромболиза. Достигали сме до 13 минути „врата – игла“, разказа д-р Андонова.
Тя е категорична, че в отделението, което ръководи, пациентите получават същото високо качество на лечение, както и в най-реномираните западни клиники. Именно това е и целта на инициативата „ANGELS“ на Европейската организация по инсулти – всеки пациент в Европа да бъде лекуван по най-ефективния начин независимо къде се намира.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен