Е. Майдел: България може да допринесе за решаване на мигратския проблем в ЕС

Работата с региона на Западните Балкани беше разгледана като ключова за овладяването на мигрантските потоци в бъдеще

България има капацитета да допринесе за решаване на мигрантския проблем в Европа по време на председателството на Съвета на ЕС. Освен придвижването на ключови законодателни актове в Съвета, правителството ще изиграе важна роля в подобряване на отношенията на ЕС със страните от Западните Балкани, откъдето минаваше основните мигрантски поток през 2015 и 2016 г. България има силната амбиция да движи ЕС към практически действия за подобряване на свързаността със Западните Балкани в сферите на образованието, инфраструктурата, дигитализацията и енергетиката. Това заяви българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на Европейското движение Ева Майдел по време на дискусия с министър-председателя на България Бойко Борисов, министъра за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и председателя на групата на Европейската народна партия в Европарламента Манфред Вебер в Брюксел, предаде пресслужбата на ГЕРБ.

Над 200 високопоставени политици, посланици, експерти и представители на бизнеса и гражданския сектор участваха в дебата за новата роля на Балканите и проблема с миграцията, организиран от фондация „Ханс Зайдел". Един от ключовите въпроси в дискусията бе изграждането на функциониращ Съюз на Сигурност в Европа за осигуряване на адекватна защита на всички външни граници.

Работата с региона на Западните Балкани беше разгледана като ключова за овладяването на мигрантските потоци в бъдеще и запазването на сигурността на Европейските граждани. Бе изтъкната ролята на Българското председателство на ЕС за сближаването със страните от региона и постигането на икономическа и инфраструктурна свързаност.