Психолог: Агресията е част от психиката на човека, но сме я надградили

За съжаление има все повече и повече Човешки индивиди, останали на биологичното ниво на развитието си

„Това, което в последните години прави впечатление, особено за тежки престъпления, извършени от деца, е липсата на мотив и тяхната бруталност”, заяви за Нова Телевизия психологът Христо Монов. Коментарът му идва по повод бруталното убийство на бездомник от двама младежи. Той определи извършителите на такъв вид престъпления като „човешки индивид, останал на биологичното ниво на развитието си. За съжаление такива индивиди в нашето общество ставата все повече и повече.

„Агресията е част от човека и неговата психика. Но над нея са надградени много неща. Оказва се, че такива хора като двамата младежи, убили бездомния мъж, са останали на онова първично ниво. И тук не е въпросът кой е виновен. Въпросът е има ли механизми да не позволяваме това създание да има възможност да се развие и да стане човек”, каза още психологът Христо Монов.

Припомняме, че кървавото престъпление е извършено на 2 февруари, когато почерпените с алкохол Желязко Данчев на 20 години и Ясен Стойчев на 16 години, нахлуват в обитавана от бездомника Асен Пуров постройка. Мъжът е намушкан 32 пъти в областта на корема и врата с нож.

„Задържани са две лица. Това са 20-годишният Желязко Данчев и 16-годишният Ясен Стойчев. Двамата не работят, не са осъждани, но са криминално проявени за извършени кражби”, коментира говорителят на Окръжната прокуратура в Бургас.

„Извършителите са употребили голямо количество алкохол, след което са отишли до дома на единият от тях, взели са нож и двамата заедно са отишли до тази необитаема постройка, където е спял бездомникът Асен Пуров. Там те започват да нанасят удари в областта на тялото и шията с ножа, който са носели, като двамата са си го подавали един на друг. Освен това те са нанесли и удари в главата на жертвата. След това те са напуснали постройката, продължили са да пият и са се прибрали по домовете си. Не е установено да има користен мотив за това убийство. Може да се каже, че изцяло садистични са били намеренията им”, добави говорителят на Окръжната прокуратура в Бургас.

Наказанието, което се предвижда за пълнолетно лице е от 10 до 20 години затвор, а за непълнолетния – от 5 до 12 години лишаване от свобода.