И. Калфин: Не виждам с какъв аргумент може да ни държат извън Шенген

Политика

07-02-2018, 09:09

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Марк Рюте: Напълно подкрепяме присъединяването на България към Шенген

Влизането ни там е политически важно за нас, но не би трябвало да е приоритет

„Няма основание да отлагат влизането ни в Шенген. Заради България и Румъния той се превърна в политически въпрос, а никога не е бил такъв. Той е технически въпрос”, заяви в пред Нова Телевизия бившият външен министър Ивайло Калфин.

Премиерът Бойко Борисов се срещна с холандския си колега Марк Рюте в опит да преодолее последната пречка пред влизането ни в Шенген, а именно - резервите на Холандия. Рюте заяви, че страната подкрепя присъединяването ни, но работата по въпроса все още не е приключила.

„България си има своите проблеми и си ги решаваме. Такива има всяка една страна-членка. Шенген по никакъв начин не може да бъде свързан с тях”, заяви още той.

„Не виждам с какъв аргумент България може да бъде държана извън Шенген. Влизането ни там е политически важно за нас, но не би трябвало да е приоритет. Не си представям, особено в тази ситуация с миграцията, докато не се успокои трайно, да премахнем паспортните проверки”, на мнение е Калфин.

Бившият външен министър допълни, че не е разбрал какво точно Марк Рюте очаква да промени България, за да се присъедини към Шенген.