Министър Караниколов: Има засилен инвеститорски интерес към Индустриалните зони в страната

Това заяви министърът на икономиката

Все по-засилен инвеститорски интерес има към Индустриалните зони в цялата страна. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, който  присъства  на подписването на Меморандум за сътрудничество между Община Враца и „Национална компания индустриални зони“ ЕАД /НКИЗ/. Общината и Националната компания ще работят съвместно за привличане на инвестиции във Враца и за обособяване на икономическа зона в града при конкретен интерес от инвеститори.

Министър Караниколов посочи, че с подписването на Меморандум за сътрудничество община Враца получава възможност нейният терен да се популяризира и предлага на инвеститори от НКИЗ ЕАД. „От друга страна „Национална компания индустриални зони“ ЕАД разширява портфолиото си от терени, които да предлага на инвеститорите“, допълни той. По думите му целта е съвместната работа между НКИЗ и българските общини до доведе до  развитие на регионите чрез нови инвестиционни проекти. Икономическият министър изтъкна, че досегашният модел на развитието на индустриални зони не е бил сполучлив, затова е разработена нова концепция, свързана с това първо да бъде изградена инфраструктурата в зоната и едва след това да се канят инвеститорите.

Караниколов бе категоричен, че през последните години има все по-сериозна необходимост от разширяване на портфолиото на НКИЗ ЕАД с нови локации с възможности за индустриални терени, които да се предлагат на потенциалните инвеститори. „През последните години все по-често отчитаме конкретни искания от инвеститори да им се предложат терени в региони, където няма да имат сериозна конкуренция при търсенето на работна сила. Все повече чуждестранни и български компании осъзнават проблема с кадрите, изникващ в регионите със съсредоточена индустрия“, каза още той.

На форума присъстваха представители на работодателските организации, директори на професионалните училища в община Враца и  представители на бизнеса. Пред тях министър Караниколов заяви, че липсата  на кадри и тяхното обучение е един от основните проблеми пред бизнеса, към който ще бъдат насочени  всички усилия, за да бъде  преодолян.