Д-р Денислава Ангелова: II-ри ученически гвардейски отряд става част от новата история на Плевен

Трябва да дадем на нашите деца съзнанието за техните корени, за това, че те са част от нещо трайно и голямо – част от българската нация

"Днес Плевен чува Тържественото обещание на Втория ученически гвардейски отряд в България, обещание изпълнено с много силни емоции, вдъхновени от патриотично чувство. Особено щастлива, горда, че днес успях да осъществя в родния си град инициативата за създаването на втори ученически гвардейски отряд, който става част от новата история на Плевен. И силно се надявам че инициативата ще намери своето продължение за създаването на ученичeски гвардейски отряди в други градове", каза в словото си д-р Денислава Ангелова по време на тържественото освещане на знамето на Втори ученически гвардейски отряд към ОУ "Д-р Петър Берон" - Плевен. Д-р Ангелова, заедно с г-жа Ваня Дражева, са инициаторите за създаването на отряда.

"Бероновци" развяха осветеното знаме на гвардейския си отряд (Галерия)

"Преди 10 години в Кърджали се създава Първи ученически гвардейски отряд, г-жа Чавдарова, общината и обществеността отглеждат това ново формирование като най-ценната си рожба. Днес тя жъне своите успехи. За мен е радост, че дойде деня, в който ще си сбъдна мечтата и Плевен ще има своите гвардейци. Националната гвардия е символ на българската държавност, символ на нашата почит към историята и храбростта, символ на свободата ни.

Искам да благодаря на Президента на Република България, че стана патрон на нашия гвардейски отряд, благодаря на администрацията на Президентството за съдействието, помощта и подкрепата! Ще си позволя да се обърна към бригаден генерал Йорданов, да му изкажа своята признателност на него и на целия личен състав на Националната гвардейска част за времето, което отделят да тренират и обучават нас и нашите гвардейци, за сърцатостта и отдадеността им към нашата инициатива.

Скъпи ученици, oсъзнавам тежестта и отговорността, която днес поемате върху себе си, носейки гвардейската униформа и обещавайки да пазите Вашето знаме чисто и неопетнено. Но тази отговорност ще ви носи радост, гордост и свобода!

Уважаеми госпожи и господа, Всички ние, родители, учители, общественици и онези, които формират общественото мнение или държавната политика в образованието, трябва да дадем на нашите деца съзнанието за техните корени, за това, че те са част от нещо трайно и голямо – част от българската нация. Заедно с това ние им дължим възпитанието в патриотизъм, който да ги накара да почувстват, че имат криле, да почувстват, че имат сили да достигнат мечтите си", завърши словото си д-р Ангелова.