T. Петкова: Цените на електрическата ни енергия са едни от най-ниските в ЕС

Следвайки законовите разпоредби, дружествата стриктно спазват своите ангажименти

„Съгласно статистиката на „Евростат”, цените на електрическата енергия в България са едни от най-ниските в Европейския съюз“, заяви от парламентарната трибуна министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която в рамките на петъчния парламентарен контрол отговори на депутатски въпрос, свързан с повишаването на цената на електроенергията на свободния пазар.

„Следвайки законовите разпоредби, дружествата стриктно спазват своите ангажименти както за регулирания, така и за свободния пазар. Българският електроенергиен пазар съответства на пазарните тенденции в региона. България не е изолиран остров и съмнение за необосновано повишение в цените следва да се породи в случай, че в страната липсва съответствие с ценовите тенденции в региона”, обясни министър Петкова. Тя припомни, че цената на електрическата енергия на свободния пазар се определя по начина, по който се определя цената на всяка друга стока или услуга – от търсенето и предлагането. Министър Петкова призова всеки, който има аргументирана информация за необосновано поскъпване на цената, да сезира Комисията за защита на конкуренцията.

„Тази информация, че е налице становище на Европейската комисия за прекратяване на договорите с двете американски централи – няма такова становище“, заяви пред журналисти в парламента министърът на енергетиката. „Министерство на финансите, министерство на енергетиката и Български енергиен холдинг са в непрекъсната комуникация с ЕК”, посочи министър Петкова и увери, че ако такова становище постъпи, обществеността веднага ще бъде информирана.